Sahibine bağlı olan Akita, sakin görüntüsünün yanında başına buyruk davranışlarda da bulunabilir. Sevecen olmasının yanında diğer ırklara karşı tahammülsüzdür. Akitalar'a eğitimde sabırlı ve kararlı davranmak gerekmektedir.
Akita Inu köpek cinsi bakımı diğer köpek türlerinden biraz daha farklı ve çeşitli bakım uygulamalara sahiptir. Düzenli ve planlı bir şekilde bakımı ele alınmalıdır. Akita Inu, sahiplerine son derece sadık ve vefalı olduğundan ötürü ilgi, şefkat beklemeleri olağandır. Karşılıklı güven duygusu çok gelişmiş olan Akita Inu köpek cinsi, sahiplerinin ilgi göstermemesi durumunda hırçınlaşıp ruh sağlığı bozulabilir. Tanımadığı, yabancı kişiler ile vakit geçirmekten hoşlanmayan Akitalar, gerekli ilgi verilmediğinde hırçın bir yapıya bürünebilir.
Eğitime açık olan Akita Inu'lar, parlak ve gür tüyleri ile dikkatleri üstüne çeker. Gün içerisinde parlak ve gür tüylerine bakım sürekli bir şekilde yapılmalıdır. Köpek fırçaları ve köpek tarakları ile fırçalanmalı, taranmalıdır. Bekçi köpek genlerine sahip olduğundan ötürü Akita Inu'lar, düzenli ve sistematik egzersiz ister. Parlak ve kendine özgü tüylerinin sağlığının, yapısının bozulamaması adına banyo bakımı da düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Sahiplerine karşı son derece sadık ve sevecen olan Akita Inu'lar, korumacı, bekçi köpeği özelliklerinden ötürü alışık olmadığı ortamlarda huzursuz ve hırçın davranışlar gösterebilir. Güçlü ve diğer köpek ırklarına göre iri bir yapıda olan Akita Inu'lar, gere tarihi gerek de fizyoloji yapısı ile farklı bir konuma sahiptir. Kaslı, güçlü beden ve bacakları ile emsallerine göre daha ağır bir vücut yapısına sahiptir.
Akita Inu köpek cinsi; diğer köpek türlerine göre daha kaslı, güçlü, yapılı ve ağır vücut ağırlığına sahiptir. Koruma ve bekçi köpeği özellikleri sayesinde çevik, atik bir yapısı vardır. Aile yapısına son derece uygunluk gösteren ve küçük çocuklar ile dahi iyi bir şekilde anlaşan Akita Inular, gerek koruma ve bekçi köpeği özellikleri yüzünden gerek de karakteristik özellikleri sebebi ile ev ortamında, apartman dairesinde beslenmesi zordur. Ev ya da apartman dairesi yerine bahçeli bir ortamda bakımı beslenmesi daha doğru olur. Enerjik yapısı, koşturmayı seven ve yerinde pek fazla durmayan hareketleri ile bahçe ya da açık alana daha uygundur.
Ev içerisinde ya da bir apartman dairesi içerisinde beslenmesi durumunda Akita Inu gerekli hareket alanı bulamayıp hem bedenen hem de ruhsal bunalıma girer. Tanımadığı, yabancı kişilere koruma ve bekçi köpeği olduğundan ötürü daha saldırgan bir tavır takınabilen Akita Inu'lar, gerekli sosyalleşme ve eğitim uygulamaları verildiği takdirde bu durumunda önüne geçilebilir. Diğer evcil hayvanlar ile de zaman zaman pek de başarılı iletişim kuramasalar da bu durum gerekli eğitim işlemleri ile çözümlenebilir.
Akita Inu'lar son derece merak edilen, araştırılan, tercih edilen köpek türlerinden biridir. Sahiplerine son derece sadık ve vefalı olan Akita Inu'lar, koruma ve bekçi köpeği özelliklerinden ötürü cesur bir köpek türüdür. Karakter yapısı diğer köpeklerden oldukça farklı olan Akita Inu'lar, sahiplerine inanılmaz derecede sadık, korumacı, baskın karakterli bir köpektir.
Köpekten ziyade bir dost olarak görülmesi gereken Akita Inu'lar, eğlenceli, neşeli ve oyuncu yapılarına da sahiptir. Bu özelliklerine rağmen çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iletişimi çok kuvvetli değildir. Diğer köpek türleri gibi Akita Inu'lar havlama eylemini, kendi istek, ihtiyaç, beklentilerini sunma adına hayata geçirir. İçgüdüsel bir yapı sebebi ile hemen hemen her köpek düzenli bir şekilde havlama eylemi gösterir.
Akita Inu'lar, kendilerini savunmasız ya da tedirgin hissetmeleri durumunda da havlama eylemini gösterir. Fakat Akita Inu'lar, diğer köpek türlerine göre daha olgun daha ağır bir duruşa, karakter özelliklerine sahip olduğundan ötürü pek havlama eyleminde bulunmazlar. Gürültü yapmayı pek tercih etmeyen Akita Inu'lar, gerekli egzersiz, bakım ve ilgi verildiğinde son derece uysal bir köpek türü olarak ortaya çıkar.
Hemen hemen her köpek türünün çeşitli yüksek kaliteli besinler ile beslenmesi gerekir. Takviye olarak hazır mama ya da evde hazırlanan köpek cinsine uygun mamalar da köpek türüne ve özelliklerine göre tercih edilebilir. Akita Inu'lar diğer köpek türlerine nazaran farklı yapısal ve fizyolojik özellikleri vardır. Güçlü, kaslı ve ağır vücut yapısına sahiptir. Sağlıklı, düzenli, yüksek besin değerlerine sahip mamalar ile takviye edilmesi gereken Akita Inu'lar gerekli besinler ile beslenmediğinde büyük çaplı sağlık sorunları yaşar.
Akita Inu'lar için köpek sahiplerinin evde doğal bir şekilde mama yapılması köpeğin sağlığı ve fiziksel özellikleri için daha verimli olur. Akita Inu'lar için köpek sahipleri evde balık yani deniz mahsulleri ve pirinç bazlı yemekler, mamalar yapılması daha sağlıklı olur. Meyve, sebze ve bunlardan oluşan salata içerikli bir besin Akita Inu'lar için ele alınması gereken sağlıklı besinlerdir. Bu yemlerin, mamaların hem köpeğin sindirim sistemi hem de fizyolojik yapısı adına çok daha yararlı olur.
Akita Inu'lar her besini yiyemezler ve yedikleri takdirde ise alerjik reaksiyon ile karşı karşıya kalması son derece olasıdır. Bu durumda hem fizyolojik anatomik sağlığını hem de ruhsal sağlıklarını ilk elden etkiler. Gelecekti yaşamlarını ve yaşam standartlarını da olumsuz etkileyecek olan yiyeceklerden kati suretle uzak durulması gerekir. Çeşitli markalarında servis ettiği, Akita Inu'lar için hazırladığı mamalar da köpek sahipleri tarafından tercih edilebilir.
Her köpek türleri için çeşitli sebeplerden ötürü uyku ihtiyacı duymaları ve uzun süreli uyumaları olağan bir durumdur. Gerek canı sıkıldıkları gerek de gün içindeki aktivitelerden ötürü yoruldukları vakit uyku uyumayı tercih ederler. Hemen hemen gün içerisinde 10 ila 15 saat uyku süreleri olan her köpek türleri, köpeğin ırkı, yaşı, günlük aktivitelerine göre farklılık gösterebilir.
Akita Inu'lar koruma ve bekçi köpeği özelliklerine sahip olduğundan ötürü ağır aktiviteler yapsalar da kolay kolay yorulmazlar. Güçlü ve çevik kas yapılarına sahip olan Akita cinsi köpekler, fizyolojik özelliklerinden ötürü hareketli bir yapıdadır. Yavru dönemlerinde her köpek türleri gibi daha uzun sürelerde uyuma eylemi gösterirken yetişkin çağlarında gelişiminin büyük bir bölümünü sağladıklarından ötürü daha az uyuma süreleri geçirirler.
Akita Inu'lar bir günlük periyodik zaman diliminde yirmi dört saat içerisinde 12 saate kadar uyuma eylemi gösterebilir. Hareketli ve çeşitli aktivitelerden hoşlanan bu cins köpekler uyuma eylemi gösterirken, 12 saati aşan uyku süreleri Akita Inu'lar için asla önerilmez. Uyuma yerleri için köpek sahipleri tarafından güzel ve sağlıklı bir yer seçmeleri, hassas ve duygusal bir yapıya sahip olan Akita Inu'lar için gerek sağlık durumu için gerek de ruhsal dengeleri için çok önemlidir.
Her köpek türü çeşitli sebeplerden ötürü ısırma eylemini gösterebilir. Bunun her köpek türü için farklı sebepleri olsa da her köpekler için geçerli olan ısırma nedenleri de olabilir. Korktukları zaman, yemek yedikleri anda herhangi bir şekilde rahatsız edildikleri zaman, uyku durumunda iken aniden uyandırılmaları ve karşı reaksiyon olarak ısırma eylemi gibi sebeplerden hemen hemen her köpek ısırma eylemini gösterebilir.
Akita Inu'lar tarihte yerini ilk aldıkları zamandan bu yana koruma ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştır. İlk çıktıkları tarih olan 1603 senesinde ise köpek dövüşlerinde kullanılırdı. Yüksek sezgileri de olan bu cins köpekler, bu özellikleri sayesinde avcılık dürtülerine de sahiptir. Bu durum, anlatılar Akita Inu'ların güçlü, çevik, kuvvetli kas yapısına sahip olduğunu gösterir. Bu durum bu cinsi tehlikeli ve önlem alınması gereken köpeklerden biri yapabilir. İçgüdüleri de son derece kuvvetli olan Akita Inu'lar herhangi bir tehlike durumu sezdiğinde ısırma eylemini tercih eder. Gerekli sosyal hayata adapte olmadığında da ısırma eylemini hayata geçirilebilir. İstenmeyen ve tehlikeli durumlara dönüşebilecek ısırma eylemlerini uzman köpek eğitmenleri eşliğinde eğitilerek bu durumun önüne geçilebilir.
Her köpek türü için kendi yaşayacakları sosyal alana gelir gelmez tuvalet eğitimi son derece önemlidir. Köpek türleri için yavru durumda iken diğer eğitimler gibi tuvalet eğitimi verilmesi son derece anlamlıdır. Bazı köpek türleri için uzman eğitmenler dışında köpek sahipleri de tuvalet eğitimi verebilir. Bu konuda köpek sahipleri çeşitli eğitim aşamalarında bilinçli ve bilgili olmalıdır.
Akita Inu'lar, tuvalet eğitimi adına çok da zorluk yaratmayan köpek türlerinin başında gelir. Temizliği, duruşu ve yaşadığı alanı düzenli kullanması ile ünlü olan Akita Inu'lar kirli ve pis ortamlardan asla hoşlanmazlar. Bu durum ve özellikleri de Akita Inu'lar için verilecek tuvalet eğitimi sürecini hem kolaylaştırır hem de hızlandırır.
Akita Inu'ların tuvalet eğitimini kavraması, benimsemesi ve uyması için sahiplenildiği ilk andan itibaren eğitime başlanması gerekir. Yüksek sezgileri ve bekçi köpeği olduğundan ötürü içgüdüleri sayesinde besleneceği sosyal alanı kısa sürede sağlıklı bir biçimde çözümler ve ona uygun hareketlerde bulunur. Bu özellikleri ve yapıları sayesinde tuvalet eğitimini çok kolay bir şekilde kavrar.
Akita Inu'ların tuvalet eğitimi için tuvalet ihtiyaçlarını sağlayacak alanı titizlik ile seçmek gerekir. Köpeğin de rahat edeceği ve güvende hissedeceği bir yer seçmek tuvalet eğitimi açısından çok önemlidir. Tuvalet ihtiyacını gidereceği alana köpek petlerini koymak gerekir. Bu petler sayesinde Akita Inu'lar hem olası çevreyi kirletme sorunun önüne geçilecek hem de tuvalet esnasında oluşacak kazaların önüne geçilmiş olur. Akita Inu'lar, köpek sahiplerinin tuvalet eğitimini verebileceği gibi uzman köpek eğitmenleri aracılığı ile de çözümlenebilir.
Hemen hemen her köpek türünün yüzme yetenekleri çeşitli seviyelerde gelişme gösterir. Fakat bu genelleme içerisine dahil olmayan çok sayıda köpek cinsi de bulunur. Akita Inu'lar, uzun, çevik, güçlü ve perdeli bacak yapılarından ötürü kolay ve güzel bir şekilde yüzebilirler. İlk ortaya çıktıkları zamanda çeşitli av ve avcılık işlerinde de bulunan bu cins köpekler, fizyolojik ve anatomik yapılarından ötürü yüzme eyleminde baya başarılıdır. İlk çıktıkları 1603 yılından itibaren bazı özelliklerini asla kaybetmeyen Akita Inu'lar yüzme gibi aktivitelerini sergileyebilecek özelliklerini süreç içerisinde geliştirir. Soğuk hava koşullarına da yüksek seviyelerde adapte gösterebilen Akita Inu'lar, yayvan ve perdeli ayakları, güçlü, çevik kas yapıları eşliğinde gayet başarılı yüzme eylemini yapabilirler.
Her köpek çeşitli nedenlerden ötürü tüy döker. Yaygın olarak tüy dökme nedenleri; mevsim değişikliği, çeşitli sağlık sorunları sonucunda ortaya çıkan tüy dökme, alerjik reaksiyona bağlı olan tüy dökme, köpeğin fizyolojik ve anatomik yapısından ötürü karakteristik tüy dökme şeklindedir.
Her köpeğin çeşitli tüy dökme nedenleri olsa da Akita Inu özelinde farklı tüy dökme sebepleri bulunur. Tüy dökme konusunda bazı nedenlerden ötürü oldukça fazla tüy döken Akita Inu, tüy bakımı yapılması takdirde bu durumun önüne tam olarak geçilmese de azaltılabilir.
Mevsim geçişlerinde, özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Akita Inu'lar hem yoğun hem de sık bir şekilde tüy döker. Diğer mevsimlerde daha az tüy döken Akita Inu'ların tüy bakımı düzenli ve sağlıklı bir biçimde yapılmalıdır. Tüy dökülme seviyeleri arttığı, fazlalaştığı dönemlerde daha sık bir şekilde köpek tarakları ile tüyleri taranmalıdır. Tüy dökme durumu daha az duruma gelince taranma işleminin haftada bir ya da iki kere yapılması Akita Inu'lar adına yeterli olur.
Akita Inu 1603 yılında tarih sahnesi çıkar. İlk üretildikleri zamanlarda köpek dövüşlerinde ve çeşitli avcılık durumlarında kullanılır. Ayı ile bile dövüştüğü söylenen Akita Inular, bu özelliklerinden de anlaşılacağı üzere son derece güçlü ve kuvvetli bir fizyolojik, beden yapısına sahiptir. 1900’lü yıllarda Japonya bölgesinden Amerika bölgesine geçen Akita Inular, Amerika’da fizyolojik ve anatomik çeşitli farklılıklar yaşamıştır. Beden özelliklerinde farklılıklar oluşan Akitalar avcılık ve güçlü yapısal özelliklerini kaybetmediler.
Akita Inular, Japon Stiptz ailesine ait olan bir köpek türüdür. Çoğu karakteristik ve fiziksel özelliklerini bu familyadan alan Akita Inular, birçok köpek yapısından özellik alarak yeni yeteneklere sahip oldu. Şu anki bilinen günümüzdeki Akita Inular, Japonya’da yaşayan ve o yöreye has olan yedi adet Japon köpeğin melezlenmesi sonucu ortaya çıkar. Japonya bölgesindeki, yöresindeki en büyük köpek ırkı olan Akita Inular, yine Japonya yöresine ait olan Odate köpekleri de melezlenmiştir.
Amerika’ya götürülen ve oradaki yaşam koşullarına ayak uyduran Akitalar ise süreç içerisinde Japonya’da ki hallerinden daha farklı bir yapıya bürünmüştür. Gerek fizyolojik gerek de anatomik anlamda farklılıklar yaşayan Akitalar, bedensel ve fiziksel görünümleri dahi değişiklik göstermiştir
Hemen hemen her köpek ırkı çeşitli sebeplerden ötürü uluma durumuna meyillidir. Çeşitli sebeplerden ötürü uluma eyleminde bulunabilen köpeklerde bu uluma durumu her köpek cinsinde farklılık gösterebilir. Köpeklerin ses duyu algılama aralıkları ve frekansları insanlardan daha farklı bir aralıkta olduğundan ötürü çeşitli seslere uluma yolu ile karşılık verebilir. Ambulans, polis sireni gibi yüksek ses aralığına sahip durumlarda da uluma eylemi görülmesi muhtemeldir.
Akita Inu'lar, uluma eylemini çok fazla hayata geçiren köpek türlerinden biridir. Zaman zaman rutin ve düzenli bir şekilde uluma eylemi gösteren Akita Inu'lar herhangi bir nedene bağlı kalmaksızın da uluyabilirler. Akita Inu'ların duyu, işitme gibi özellikleri diğer köpeklere göre daha da gelişmiştir. Koruma, bekçi ve avcı gibi işitme duyularının ön planda olduğu görevlerde bulunan Akitalar herhangi bir tehlike anında da uluma eylemini hayata geçirebilir. Hem yavru hem de yetişkinlik döneminde de uluma gösteren Akitalar diğer köpeklerin uluması durumunda da onlara eşlik etmek amacı ile de uluma eylemini gösterebilir.
Zaman zaman yaşanılan yerde fazla ses çıkartması, gürültü sebebi ile sorun teşkil edebilen uluma durumunun önüne çeşitli eğitimler ile geçilebilir. Bu konuda uzman köpek eğitmenlerine başvurulması tavsiye edilir.
Hemen hemen her tür köpek cinsinin cinsiyetini tespit etmek için birtakım adımlar vardır. Bu aşamalar köpeklerin fizyolojik ve anatomik yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Gür ve sık tüye sahip olan köpeklerin, az tüye sahip olan köpeklerin cinsiyet tespiti anlamında farklılıklar bulunur. Akita Inu'lar için cinsiyet tespiti yapılması için en az 8 haftalık olması beklenir. Vücut yapıları bu zaman dilimi içerisinde oluşacak ve cinsiyet tespiti anlamında daha sağlıklı, net sonuçlar verir.
Fizyolojik ve anatomik yapıları iri bir yapıda olan Akita Inu'lar, 8 haftalık sürecin sonunda bedenen belli olgunluğa ulaşır. Bu cins köpeklerin dış görünüşüne bakılarak da çeşitli cinsiyet tespitlerinde bulunulabilir. Standart özelliklere göre daha iri ve yapılı durumda ise muhtemelen erkek cinsiyetindedir. Başka bir tespit etme yolu ise köpeği avuç içine alıp karın kısmındaki çizgiyi görebilecek şekilde üreme organına bakma ve bu hareket ile cinsiyet tespit etmektir.
Akitalar cesur ve akıllıdır. İnsan yoldaşlığına ihtiyaç duyarlar. İç mekanda yaşamaları gerekir (ancak serin iklimlerde dışarıya da uyum sağlayabilirler) ve çok dikkat edilmelidir. Çok korumacı ve savunmadı özellik gösterirler. Başka köpeklerle bir arada olmaktan hoşlanmazlar. Saldırgan tavırlarını önlemek için aynı mekanda yaşayacağı diğer hayvanlara aşina olması gerekir. Çocuklarla -özellikle biraz yaşı büyük olanlarla- iyi anlaşılar. Kendilerine ait bir yerleri olmalıdır. Yabancılardan pek haz etmezler.Gözleri küçük,üçgen şeklindedir ve kafatası düzdür; sırtı ise yassıdır. Kulakları köşeli, küçük ve diktir. Kuyruğu kalın, kıvrımlı ve büyüktür. İyi yüzmelerinin nedeni ise yayvan ayaklarıdır.
Akitalara güven verici ve tutarlı bir yaklaşımla davranılmalıdır. Israrlı alıştırma ve ağır eğitim, süreci yavaşlatır. Tuvalet eğitimi kolayca verilebilir. Başka hayvanlarla yaşayacaksa gençken sosyalleştirilmelidir.
Ölü tüylerden kurtulmak için haftada bir kez fırçalanmalı ve Akitalar tüy dökerken metal dişli tarak ile tımar edilmelidir. Tüylerin doğal yaşlarını kaybetmemesi için deri yumuşakça yıkanmalı ve çok gerektiğinde yumuşak şampuan kullanılmalıdır. Ayağının üzerindeki tüyler arasıra kırpılmalıdır. Kalça Displazisi, göz ve diz hastalıklarına yakalanma eğilimi gösterirler. Tek seferde 5-7 yavru doğururlar ve yaşam süreleri 10-12 yıldır.
Güçlü avlanma içgüdüleri vardır; sakin, atak, akıllı ve iyi gözlemcidirler. Sessiz ve ağırbaşlılığın yanında dikkatli ve güçlüdürler. Asillik ve kibarlık özellikleri sayesinde iyi bir yoldaş ve rehber olurlar. Genelde itaatkardırlar ve havlama davranışını nadir gösterirler.
Dış tüy tabakası düz ve kalın kıldan oluşurken iç tabaka ise yumuşak ve gürdür. Kafalarının üstündeki tüyler ve bacakları kısadır. Akita'nın belirlenmiş renkleri kırmızı, beyaz ve çizgili yapıdır. Amerikan türünde benekli olabilir ancak Japon türünde bu imkansızdır. Akitalar tüylerini yılda iki kere dökerler.
Önemli ölçede kuvvete sahip olmanın yanında hem fiziksel hem zihinsel yönden teşvik edilmelidirler. Tasma kayışı ile gezdirilmeli yada aktivite için kapalı bir alan belirlenmelidir.
Akitalar aile ile oyun vakitlerini severler. Yeterli alıştırma yapıldığı taktirde apartman hayatında uyum sağlayabilirler.
Akita ( Akita uni yada Japon Akita olarak da bilinir) Japon türlerinin en büyük ve en bilinenidir. Akita Orta Çağ'da dövüş köpeği olarak yetiştirilmiştir ve 1800'lerde bir kaç eski Japon türünün yenilenmesi için geliştirilmiştir. Bu tür doğal Japon anıtı olarak ilan edilmiştir ve türü korumak amaçlı 1918'de Akita İnu Hazankai Derneği kurulmuştur. 1937'de Hellen Keller'in rehber köpeği Amerika'ya giden ilk Akita cinsi köpek olmuştur. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Japonya'ya bu savaş amaçlı giden askerler dönerken yanlarında Akita getirdiklerinden bu cins köpekler Amerika'da bu dönemde çok populer olmuştur. Bu gün dünyada bilinen en ünlü Akita Haçiko'dur. Haçiko işten dönen sahibini her gün karşılardı. Sahibin vefatından sonra 9 yıl daha yaşamıştır ancak o yıllar boyunca her gün sahibini tren istasyonunda beklemiştir. Bugün Haçiko'nun o tren istasyonunda bir heykeli vardır ve her yıl onuruna bir tören düzenlenir.
Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.