Alman Çoban Köpeği Irk Bilgileri

  • Irk Boyutu: Büyük Boy
  • Yükseklik: Erkek 60 – 65 cm Dişi 55 – 60 cm
  • Ağırlık: Erkek 35 – 40 Kg Dişi 35 – 40 Kg
  • Ortalama Yaşam: 11-14 yıl
Irk Hakkında Uzman Analizi
Can Paksoy Can Paksoy

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) aile yaşantısına uyumlu bir karaktere sahip olduğu kadar eğitilmeye çok uygun insan dostu ırklardan bir tanesidir.


 

Veteriner Kontrol Sağlık Desteği Veteriner Kontrol Sağlık Desteği
Bakım ve Eğitim Desteği Bakım ve Eğitim Desteği
Şampiyon Kan Yavruları Şampiyon Kan Yavruları
Tüm Şehirlere Ulaşım İmkanı Tüm Şehirlere Ulaşım İmkanı
irk sağlık ve garanti

Alman çoban köpeği bakımı zor mu?

Alman çoban köpeği, her zaman en fazla dikkat çeken ırklar arasında ilk sıralarda yer alır. İlk etapta bütün gün sürü halinde yetiştirilen Alman çoban köpekleri, aslında aksiyon için üretilmiştir. Bu da onların günlük egzersiz ile harcamaları gereken büyük oranda enerjileri bulunduğu anlamına gelir. Onları egzersiz yapmadan uzunca bir süre yalnız bırakmak, birtakım sorunlar yaşamayı da kaçınılmaz kılar. Bu durum, can sıkıntısının yanı sıra hareketsizlik çiğneme, kazma ya da havlama gibi davranış açısından bazı sorunlara yol açar. Havlama, illa ki bir sorun olmasından dolayı yapılan bir davranış değildir. Fakat köpek sıkılmışsa, havlama durumu olabilir. "Sessiz" komutunu öğrenmek, aslında her Alman çoban köpeğine uygulanan itaat eğitiminin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.

Alman çoban köpekleri, bir hayli tüylüdür. Aynı zamanda son derece güçlü çene yapısına sahiptir. Bu nedenle de bir şeyleri kemirmeyi çok severler. Onlara vakit ayırılmadığı zamanlarda kendilerini eğlendirmeleri adına çiğneme oyuncakları verilebilir. Kauçuk ya da plastik köpek oyuncakları, orta ve büyük Alman çoban köpekleri için uygundur. Özel yapıları sayesinde köpeklerim dişlerini de temizler. Aynı zamanda diş taşı oluşumunu da önler.

 

Alman çoban köpeği apartmanda beslenir mi?

Alman çoban köpekleri, çok fazla olmasa bile emek isteyen bir türdür. Kurtarma operasyonlarında denk gelinen çoğu köpeğin eğitimsiz olduğu görülür. Bu nedenle, sahiplerinin bu köpeğin bakımına ve eğitimine son derece önem vermesi gerekir. Bu köpeklerin, aynı zamanda enerjileri de çok yüksek seviyededir. Bu enerji, onların kurtarma ya da rehber köpeği olarak seçilmelerinde büyük rol oynar.

Dizinin dibinde oturacak miskin yapıda bir köpek arayanlar için Alman çoban köpeği, uygun seçim olmaz. Diğer köpek cinsleri gibi, Alman çoban köpeği de son derece sosyal bir hayvandır. Bununla beraber kendilerini ailenin bir parçası olarak da hissetmek isterler. Sadakatle oldukça önem veren bir canlıdır. Bu nedenle evin yalnızda arka bahçesinde rahatlıkla beslenecek bir hayvan şekilde görülmemesi gerekir. Aynı zamanda Alman çoban köpekleri, yapı olarak da büyük hayvanlardır.

Apartman daireleri, Alman çoban köpekleri için çok uygun değildir. Öncelikle Alman çoban köpekleri, sürekli bir şekilde dışkılarlar. Ayrıca genel olarak seslerini yükseltirler. İletişim kurmak istediklerini ise havlayarak ya da uluyarak belirtirler. Uzun süre yalnız bırakıldıkları zaman havlamaları problemli bir hale dahi gelebilir. Köpek kokusundan rahatsız olan kişiler için de Alman çoban köpekleri pek uygun değild

Alman çoban köpeği çok havlar mı?

Alman çoban köpeklerinin havlama sorunlarının olup olmadığı da merak uyandıran bir diğer konudur. Her köpek, bazı zamanlarda havlar. Ancak bu durum, köpekten köpeğe değişiklik gösterir. Alman çoban köpeği, havlamaya son derece yatkın bir türdür. Hatta bazı zaman bu havlamalar, ciddi boyutta dahi olabilir. Özellikle yalnız kaldıklarında ve bu durumdan sıkıldıkları zaman genel olarak havlayarak dikkat çekmek isterler.

Alman çoban köpekleri ile havlama sorunu yaşamamak adına onlara itaat eğitimi verilmelidir. Bununla beraber bazı komutların da öğretilmesi gerekir. Bu sayede havlama sorunu bir problem olmaktan çıkar. Tüm bu detayların yanı sıra Alman çoban köpeklerinin ağrı, sızı ya da farklı rahatsızlıklardan dolayı da havlamaya meyilli oldukları bilinir. Aslında bu durum, hemen hemen her ırk için geçerlidir. 

Alman çoban köpeği için hangi tür yemi tercih etmeliyim?

Alman çoban köpeklerinin sindirim sistemleri, son derece hassastır. Bundan dolayı da kaliteli gıdalar ile beslenmeleri gerekir. Alman çoban köpeklerinin temel besin ihtiyacı ise kuru mamadır. Ortalama 1 yaşına kadar yavru köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Gün içinde gereksinim duydukları enerjiyi bu mamalardan alırlar. Bir yaşına girince ise yetişkin köpek mamalarına geçilmesi gerekir. Bunların yanı sıra mama alırken Alman çoban köpeğinin hangi maddelere karşı alerjisi olup olmadığının da göz önünde bulundurulması gerekir.

Alman çoban köpekleri, eğer gebelik döneminde ise ya da emziriyorsa, yavru köpek maması ile beslenmeleri son derece önemlidir. Çünkü bu mamalar; karbonhidrat, protein ve yağ bakımından zengindir. Yetişkin olduğunda dahi bu gibi özel durumlarda Alman çoban köpeklerine yavru köpek maması verilebilir. Ancak gerek görülmediği sürece mamalarda değişim yapılmaması gerekir. Eğer farklı bir mama çeşidine geçmek gerekiyorsa bu durumda veterinere danışılması lazımdır.

Alman çoban köpekleri için günde iki öğün beslenmek yeterlidir. Bu öğünleri yaparken ise yiyeceklerinin porsiyon düzenlemesiyle verilmesi gerekir. Bunun için de genel olarak 3 ile 4 ölçek yüksek kaliteye sahip kuru mama idealdir. Fakat bu ölçeklendirme miktarı köpekten köpeğe değişebilir. Bu nedenle gerekli görülen her durumda veterinerden yardım almakta fayda vardır.

Alman çoban köpeği günde kaç saat uyur?

Her köpek ırkının uyuma süreleri farklılık gösterir. Ancak ortalama olarak pek çok köpek ırkının uyuma süresi birbirine yakındır. Köpeklerin insanlara oranla çok daha fazla uykuya ihtiyaçları bulunur. Köpeklerin uyuma süreleri ise ırka, yaşa ve genetik faktörlere göre farklılık gösterebilir. Aynı durum Alman çoban köpekleri için de geçerli olur. Yetişkin düzeydeki Alman çoban köpeklerinin günlük uyuma süresi ortalama 15 ile 16 saat arasında değişiklik gösterir. Yavru Alman çoban köpeklerinin uyku süreleri ise bu zaman diliminde çok daha uzun olur. Alman çoban köpeklerinin belirtilen orandan çok daha az ya da çok daha uzun süre uyuması ise normal karşılanmaz. Böyle durumlarda mutlaka alanında uzman olan bir veteriner ile görüşmeleri tavsiye edilir.

Alman çoban köpeği neden ısırır?

Küçük köpeklerin ısırması, çoğu zaman normal bir davranış olarak karşılanır. Ancak Alman çoban köpeklerinde bu durumun diğer köpek ırklarından daha fazla olduğunu görmek mümkündür. Alman çoban köpeklerinin ısırma sorununa çözüm getirmek için ise daha ufak yaşlarından itibaren son derece güçlü bir eğitim yapılması gerekir. Bu noktada halat çekme ya da bir şeyler atıp getirme gibi çeşitli oyunlar oynanabilir. Bu oyunlar, Alman çoban köpeklerinin ısırma alışkanlığının köreltilmesinde büyük oranda rol oynar.  

Eğer Alman çoban köpekleri eğitimsiz bırakılırsa, kendi kendilerine ısırma güçlerini kontrol etmeyi ve engellemeyi asla öğrenemezler. Bu da onların potansiyel açıdan tehlikeli ve ısırma kabiliyetine sahip olan büyük bir köpeğe dönüşmesine neden olur. Bu nedenle de onlara erken yaştan itibaren ısırma davranışlarını önlemek adına en iyi biçimde eğitim vermek son derece önemlidir.

Bir Alman çoban köpeğinin hem polis hem de askeri görevler için son derece popüler bir seçim yapan başlıca ve temel özelliklerden biri, zekâlarının yanı sıra yüksek eğitilebilirlikleri ile beraber yüksek av sürüşleridir. Aynı zamanda Alman çoban köpeklerinin çene yapıları da son derece güçlüdür. Bu nedenle ısırmaları durumunda bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

 

Alman çoban köpeği tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Tuvalet eğitimi genel olarak evde beslenen hayvanlar için gerek görülen bir eğitim metodudur. Ancak Alman çoban köpeklerinin de bu eğitime ihtiyaçları vardır. Tuvalet eğitimi, sahibin belirlediği ev içinde bir bölge ya da dış mekânda bir alan olabilir. Ev içinde yapılması isteniyorsa iç mekân tuvalet eğitimi tekniğini kullanmak gerekir. Eğer Alman çoban köpeğinin tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda dış mekâna tuvaletini yapması isteniyorsa dış mekan tuvalet eğitim yöntemini kullanmak gerekir. Yavru Alman çoban köpeği eve geldiği ilk an itibarıyla tuvalet eğitimine başlanabilir. Bu eğitim düşünüldüğü gibi zor bir şey değildir. Sadece yapılması gereken yavru Alman çoban köpeğini eğitim süreci içinde sürekli kontrol altında tutup biraz sabırlı davranmaktır.

İlk etapta yavru Alman çoban köpeğinin tuvaletini yapması gereken bölgeyi seçmek gerekir. Bu bölge, onun sürekli takip edilebileceği ve aynı zamanda hayvanın kolayca ulaşabileceği bir nokta olmalıdır. Seçilen bölgenin bir bölümü gazete kâğıtları ile kaplanabilir. İlk etapta bu gazete sayfalarının miktarı ile alanı geniş tutulmalıdır. Köpeğin tuvalet gereksinimi duyduğu zamanlarda hayvan bu mekâna getirilip tuvaletini yapana kadar da bu alanda tutulmalıdır. Bahçe tuvalet eğitimi için de bu yöntem uygulanabilir.

Dış mekan eğitimi için ise öncelikli olarak Alman çoban köpeğinin tuvaletini yapması için gerekli bir alan seçmek gerekir. Köpek, bu alana götürüldüğü zaman serbest bırakıp ya da kayışını biraz uzun tutup onun kendisi için uygun alan seçmesine izin verilebilir. Ayrıca köpek, tuvaletini yaptığı zaman da onu ödüllendirmekte fayda vardır. Köpek bu durumda bir daha dışarı çıktığı zaman tekrardan aynı alana götürüldüğünde yine bu alana tuvaletini yapar.

 

Alman çoban köpeği denize girer mi?

Alman çoban köpeklerinin denize girip giremedikleri de çoğu zaman merak konusu halindedir. Alman çoban köpeklerinin denize girmesinde ciddi bir sakınca yoktur. Ancak köpeğin, yüzme becerisinin ne durumda olduğunun iyi bilinmesi gerekir. Her ne kadar Alman çoban köpekleri, güçlü bir yapıya sahip olsalar da denizde denge kaybı sorunu yaşayabilirler. Bu nedenle denize girdikleri zaman temkinli olunmasında fayda vardır.

Alman çoban köpeklerinin banyo yapma sıklığı da önem arz eden bir diğer konudur. Alman çoban köpeği, belli periyotlarda ve düzenli bir şekilde yıkanmalıdır. Alman çoban köpeklerinin yıl içinde en az iki kere yıkanmaları tavsiye edilir. Hatta bu hayvanların aylık şekilde yıkanmaları son derece idealdir. Eğer Alman çoban köpeğini yıkamaya sahiplerinin zamanı yoksa özel merkezlerde de bu işlemi rahat bir şekilde yaptırabilirler

Alman çoban köpeği cinsi köpek tüy döker mi?


Alman çoban köpeklerin kürk kısımları iki ayrı katmandan oluşur. Birinci katman, deriyi kaplar. Aynı zamanda son derece yumuşak tüylere sahiptir. İkinci katman ise daha uzundur. Bununla beraber yoğun tüylerden oluşur. Üstelik koruyucu bir katmandır. Normal şartlar dahilinde, bir Alman çoban köpeğinin tüy bakımı, hem düzenli tarama hem de banyo ile sağlanabilir. Üst katmandaki koruyucu tüyler, yıl boyu hep dökülür. Ancak alt katmandaki tüyler yıl içinde 2 defa dökülür.

Eğer Alman çoban köpeklerinin tüylerine düzenli bakım uygulanmaz ise alt katmanın sağlıksız hale gelip matlaşma riski vardır. Bu durum ise deride döküntülere sebep olabilir. Aynı zamanda bazı yerlerde kel bölgelerim oluşmasına da sebep olabilir. Bu nedenle tüy bakımını ciddiye almak gerekir. Ayrıca tüylerin bakımının yapılmaması, tüylerin uzadıkça cildin nefes almasını engellemesine neden olur. Bu ise köpek için daha ciddi oranda sağlık problemle de yaratabilir.

Günlük ve haftalık tarama yapılması, bir süre sonra köpeğin tüy dökme oranını da azaltır. Ayrıca bakım sırasında köpeğin cildi yakından görüleceği için pire gibi organizmaların mevcut olması durumunda önlem de alınabilir. Cilt kurumasına engel olmak için ise yıl içinde 2 kere yıkanması gerekir. Tüm bunların yanı sıra beslenme alışkanlıkları da cilt üzerindeki etkili olur. Hayvanın yediği besinlerin kalitesine ekstra dikkat edilmesi gerekir. Alman çoban köpeklerinin tüylerine hiçbir şekilde makas değmemesi gerekir. Köpeğin tüy kısımlarının kırpılması, bu cins için alışıldık bir durum değildir. Tüylerin daha dolgun görünümde olması için tarama işlemi bir öne ve bir arkaya şeklinde yapılabilir.

Alman çoban köpeği ne kırması?

Alman çoban köpeklerinin ne kırması olduğu ve bu soyun nereye dayandığı da bu türe dair merak edilen bir diğer konudur. Alman çoban köpeklerinin kökenine dair kulaktan kulağa uzanan birbirinden farklı teoriler vardır. Elde edilen bir teoriye göre Alman çoban köpeklerinin Almanya’da var olan farklı çoban köpekleri ile çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Duyulan bir diğer teoriye göre ise dişi çoban köpeklerinin kurtlarla çiftleşmesi sonucunda oluştuğu yönündedir.

Ancak bu teoriler arasında hangisinin doğru yanıt olduğuna dair bir netlik yoktur. Hatta bu teoriler zaman içinde daha da belirsiz bir hale gelmiştir. Fakat ilk uzun tüylü Alman çoban köpeklerinin 1882 yılında Hannover görüldüğü bilinir. İlk kısa tüylü Alman çoban köpeği türünün ise 1889 yılında Berlin’de sergilendiği bilgisi mevcuttur.

Alman çoban köpeği neden ulur?

Kurtların bilinen en belirgin özelliklerinden biri şüphesiz ulumalarıdır. Bu nedenle de kurtlar ile aynı aileden gelmiş olan köpeklerin ulumasına pek de şaşırmamak gerekir. Fakat her uluma, yaradılıştan kaynaklı olmayabilir. Bazen uluma, bazı sorunların göstergesi halindedir. Bu durum, Alman çoban köpekleri için de geçerlidir. Köpeğin bir sorunu olup olmadığını anlamak için ise uluma sebeplerini öğrenmek, son derece önemlidir.

Köpekler, en yakın yabani akrabaları olan kurtlar ile iletişim kurmak için ulurlar. Köpeklerin yaratılış özelliklerinde aynı temel iletişim içgüdüleri vardır. Alman çoban köpekleri, sık sık uluyan bir türdür. Bu durum, eğitimler ile kontrol altına alınabilir. Fakat bazen ulumaların altında başka sebepler yatabilir. Uzmanlar, köpeklerin genel olarak dikkat çekmek, tehlikelere karşı uyarmak, başka köpeklerle iletişim kurmak ya da tiz seslere tepki göstermek gibi çok sayıda farklı sebepten ulayabildiklerini söyler. Bu davranışlar, aslında tamamen normaldir. Fakat bazen köpeğin uluması bir sorun göstergesi olabilir.

Alman çoban köpeklerinin siren ya da korna gibi yüksek seslere tepki gösterme amacıyla ulumaları normaldir. Ancak sürekli ulumaları çok da normal sayılmaz. Sürekli şekilde uluyan Alman çoban köpekleri, ayrılık kaygısı ya da hastalık sıkıntısı yaşıyor olabilir. Köpek, sahibinin yanınızda belirli bir neden yokken uluyorsa bir veterinere danışmakta fayda vardır. Çünkü bu durum, bir hastalık işareti olabilir. Veterinerler, hayvan davranışları üzerinde son derece iyi bir bilgi kaynağıdır. Alman çoban köpeklerinin ulumaları azaltmak amacıyla köpek eğitimi tavsiyeleri alınabilir.

Alman çoban köpeği dişi mi erkek mi nasıl anlarım?

Alman çoban köpeklerinin cinsiyet incelemesinde uygulanacak en temel yöntem anatomi incelemesi yapmaktır. Dişi ve erkek Alman çoban köpekleri, fiziksel görünüşte hem cinsel organ hem kitle ve kas yoğunluğu açısından birbirlerinden farklıdır. Cinsiyeti anlamak için ise yavru köpeklerin kuyruk altına ve karın bölgesine bakılabilir. Yavru Alman çoban köpeklerinin, ilk birkaç hafta anneden ayrılmaması gerekir. Cinsiyetin anlaşılması için de minimum 2 hafta beklenmesi gerekir. İdeal bekleme süresinin 3 ile 4 hafta olduğu düşünülür. 3 haftanın sonunda anneden ayrılan Alman çoban köpeği, ılık bir havlu yardımı ile alınabilir. Ancak anneden 2 ya da 3 dakikadan fazla ayrı tutulmaması gerekir. Köpek cinsiyetini anlamak için ise karın bölgesinin ortasına bakmak gerekir. Bu kısma bakıldığı zaman eğer penis varsa, köpeğin erkek olduğu anlaşılır.

Alman çoban erkek ve dişi köpekleri arasında meme görünümü noktasında pek bir fark yoktur. Bu nedenle buna bakmak yanıltıcı olur. Dişi ve erkek Alman çoban köpeğinin cinsiyet ayrımı noktasında fiziksel görünüş anlamında başka bir yöntem daha kullanmak mümkündür. Erkek Alman çoban köpekleri, dişi olanlara göre daha ağır yapıdadır. Aynı zamanda erkek Alman çoban köpeklerinin kas kütle oranı da daha fazladır. Ancak cinsiyet tespitinde cinsel organa bakmak her zaman daha garanti bir seçim olur.

Alman Çoban Köpeği Cinsi

Alman Çoban köpeği (Alman Kurdu) dünyada popüler ve en çok tercih edilen ırklardan bir tanesidir. Daha çok bahçe yaşantısında olmak kaydı ile ev yaşantısında da yaşam alanı sağlanabilir. Bir Alman Çoban Köpeği’nin sahibinden en büyük beklentisi sahibinin kendisine vakit ayırarak gerekli egzersiz ve oyun ihtiyaçlarını beraber yerine getirmektir. Çünkü Alman Çoban Köpeği’nin insana olan bağlılıkları çok yüksek olduğu için sahibi ile geçireceği vaktin apayrı bir önemi vardır.

Alman Çoban Köpeği Eğitimi

Alman Çoban Köpeği’nin zekası ve eğitebilirliği dünya da az köpekte vardır. Dengeli bir karakter yapısına sahip olduğu için hem itaat eğitimlerini hem de bodyguard eğitimini başarılı bir şekilde olmaktadır.

Alman Çoban Köpeği Bakımı

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) en az hafta da bir kere tarak ile taranmalıdır. Tüy yapısını ve eklemlerini güçlendirici vikatminler kullanılabilir.

Alman Çoban Köpeği Karakter Yapısı

Alman Çoban Köpeği’nin aile ile iletişimi dünya da en iyi olan ırklardan bir tanesidir. Bunun sebebi de çok dengeli bir karakter yapısının olmasıdır. Hem koruma özelliği olupta hemde çocuğa zarar vermeyen ailesine düşkün bir karakteri bulunmaktadır.

Alman Çoban Köpeği Tüy Yapısı

Alman Çoban Köpeklerinin hem uzun hemde kısa tüylü olanları mevcuttur. İki tüy katmanına sahiptir. Ayrıca standart rengi haricinde beyaz ve siyah renkleride mevcuttur. Uzun tüylü olanları kısa tüylüye göre biraz daha taranmaya ihtiyaç duyar.

Alman Çoban Köpeği Egzersiz İhtiyacı

Egzersiz yapmayı çok severler. Bahçe yaşantısında olduğunda bu egzersiz ihtiyacını bahçede karşılayabilir. Fakat apartman yaşantısında ise günde iki kez dışarı çıkartılıp egzersiz ihtiyacını yerine getirilmelidir.

Alman Çoban Köpeği Yaşam Ortamı

Yeterli egzersiz yapıldığında apartman yaşantısında da yaşayabilmektedir. Bahçeli evlerde de rahatlıkla yaşayabilirler.

Alman Çoban Köpeği Kökeni

Alman Çoban Köpeği (German Shepherd Dog (GSP), Alman Çoban, Alman Kurdu, Alsatian, Deutsher Schaferhund; hatta Polis köpeği olarak da bilinir) 19. yüzyılın başlarında ve 20. yuzyılın sonlarında tam bir koyun köpeği üretmek amaçlı üretilmiştir. Genel olarak bilinenin aksine kurt ile hiç bir alakası yoktur. Alman üreticilerin amacı cesur, akıllı ve koyunları iyi güdebilecek, kuvvetli koşabilecek bir köpek cinsi elde etmekti. Atik ve kuvvetli bir köpek elde ettikten sonra Alman Çobak Köpeği koruma ve polis işindeki yeteneğini kısa zamanda ıspatlamıştır. 1. Dünya Savaşı esnasında ismi Alsatian olarak değişmiştir (Alsatia kelimesi Fransız bölgesinde Almanca bir kelimedir) Böylelikle olası Alman düşmanlığına karşı bu türü korumak amaçlanmıştır. Alman Çoban Köpekleri; izleyicileri 12 feet yüksekliğe zıplamak gibi yetenekleriyle etkileyen sinema yıldızı Rin Tin Tin ile en ünlü cins köpek olma özelliği kazanmıştır.Rin Tin Tin'in özel bir aşçı tarafından hazırlanan domuz fleto biftekleri ile beslendiği bilinir. Artık ülkenin en ünlü köpek cinsi olmasa da populer bir koruma, polis, rehber, arama-kurtarma ve uyuşturucu tespit etme köpeğidir.

Referanslar

Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.

Irklar Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayın!
Irklar Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayın!

Satıştaki Diğer Yavru Köpekler

Alman Çoban Köpeği Irkının Genel Özellikleri

Alman çoban köpeği halk arasında Alman kurdu şeklinde de ifade edilir. Bu ırkın hikâyesi ise 1899 yılı civarlarında Max von Stephanitz ile başlar. Bu kişi, aynı zamanda Vereins für Deutsche Schaeferhunde / SV yani Alman Çoban Köpekleri Derneğinin de kurucusu olarak bilinir. Bu derneğe ilk olarak kendisi tarafından kayıt altına alınan köpek de Horand von Grafrath ismindedir.

Max von Stephanitz, o dönemlerde bu türe özel bir standart koymak istiyordu. Hatta o zamanlarda yazdığı kurallar bugün de aynı şekilde kullanılır. Bu kurallar, hala bir köpek ırkı için kullanılır. Ayrıca ciddi şekilde denetim ve kontrollerinin de yapıldığı son derece katı kurallardır. Fakat bu sayede Alman kurtlarının yani Alman çoban köpeği ırkının üstün kabiliyetli ve göze oldukça hoş gelen standartları elde edilmiştir.
 

Alman Çoban Köpeği Irkının Köklü Geçmişi

Alman çoban köpeği ırkının hikâyesinin başlamasını sağlayan Max von Stephanitz, 1864'te Berlin'de doğdu. Berlin Veteriner Kolejinde okuyup köpekler üzerine kapsamlı şekilde araştırmalar yaptı. Bu araştırmalar, özellikle bakım, eğitim ve üretim konuları üzerineydi. 19. yüzyılın sonlarında Almanya'da büyükbaş ve küçükbaş sürülerin idare edilmesini sağlayacak bir çoban köpeği eksikliği gördü. Alman Hükümetinin de köpek ırklarını geliştirmek adına uyguladığı politikalardan yararlanıp bu açığa çözüm niteliğinde bir köpek yetiştirmeyi düşündü. Bu köpeği ise sürüleri kolay bir şekilde kontrol edebilecek, becerikli, cesaretli, akıllı, uysal, itaatkâr ve iyi huylu olmasını istiyordu.

19. yüzyılda Almanya'da Thüringen'ın dağlık bölgesinde sıklıkla görülen gri renge sahip, dik kulaklı, küçük yapılı be kıvrık kuyruklu bir ırk vardı. Aynı zamanda bu bölgede gelişmiş kas yapısına sahip, çalıya benzer tüylü, çabuk hareket edebilen ve yatık kulaklı Württemberg adı verilen ırkı vardır. 1982 senesinde bu iki ırka ait olan özellikleri taşıyan ilk köpek Hannover'da görüldü. Bunun ardından 1892 yılında Phlax Society kuruldu. Fakat 3 yılın sonrasında kapanmak zorunda kaldı.
 

Alman Çoban Köpeği Irkı Nasıl Ortaya Çıktı?

1889 yılında Karlsruhe kentinde yapılan bir gösteri sırasında Max von Stephanitz, gri ve sarı renkte, orta boylu bir köpek gördü. Bu köpek hem uysal hem güçlü hem de son derece dayanıklı idi. Adı da Hektor von Linkshrein şeklindeydi. Stephanitz, hemen bu köpeği satın aldı. Adını da Horand von Grafrath şeklinde değiştirdi.

22 Nisan 1899 tarihinde Max von Stephanitz, Arthur Meyer ve 9 arkadaşı, Augsburg'da Verein für Deutsche Schaeferhunde (SV) yani Alman Çoban Köpekleri Derneğini kurdu. Bu dernek, Alman çoban köpeklerinin alanında dünyada en önde gelen, son derece köklü ve aynı zamanda da bu ırkın seceresini kapsamlı biçimde tutan güvenilir bir kuruluştur. Horand von Graftrath da bu derneğe SZ1 şeklindeki secere numarası ile kayıt altına alınan ilk Alman çoban köpeği olarak bilinir. Bu sayede Alman çoban köpeği,  iyi biçimde eğitilip işçi köpek yapılır. Aynı zamanda tarihe de geçen ilk Alman çoban köpeği olarak bilinir.
 

Alman Çoban Köpeği Irkı İlk Ne Olarak Kullanıldı?

Irkın isminden de anlaşılacağı üzere Alman çoban köpeğinin anavatanı Almanya'dır. Bu cinsin geçmiş tarihinin ise 1800’li yılların sonlarına kadar uzandığı düşünülür. Hatta o dönemlerde ırkın ismi netleşmese dahi 1850’li yıllarda köpek yetiştiricileri, koyun gütme işlerinde yardımcı olacak ve en iyi özellikleri korumak amacıyla köpek ırklarını standart bir hale getirmeye çalışıyorlardı.

Almanlar, koyun gütmek amacıyla zekâ, hız, güç ve dayanıklılık gibi gerekli becerilere sahip olan bir köpek yetiştirmek istediler. Bu istekleri de kısa süre içinde sonuç aldı. Fakat köpeklerin hem yetenekleri hem de görünüşleri bir topluluktan diğer topluluğa göre değişiklik gösterdi. İlk Alman çoban köpeği ise 1907 yılında bir Alman Çoban Köpeği sergisinin nadide bir parçası şeklinde Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edildi.

Alman çoban köpekleri, günümüzde hemen her yerde çalışan işlevsel köpekler olarak kabul edilir. Bu ırk; çoğu zaman narkotik tespitleri, suçlu izleme ve diğer tespit çeşitleri amacıyla kullanılır. Hatta polis çalışmaları ile pek çok kişi tarafından tanınır. Çoğu zaman bu çalışma alanlarında görünürler. Ancak Alman çoban köpekleri, bunların yanı sıra rehber köpek olmak amacıyla da kapsamlı biçimde eğitilirler.

Alman kurdu; Alman menşeili, orta büyüklükte, güçlü ve kaslı bir köpek türüdür. Av köpeği olarak kullanılmasının yanı sıra güvenlik köpeği şeklinde de tercih edilen kullanılan bu hayvanlar oldukça zeki bir türdür. Arama kurtarma ve kılavuz köpeği olarak da anılır.


 

Alman Genel Özellikleri Nedir?

Alman kurdu; Alman çoban köpeği olarak bilinen bu cins, oldukça eski bir geçmişe sahip bir türdür. İlk kullanım amacı koyunları korumak ve çobana destek olmaktır. Zamanla daha farklı alanlarda kullanılabilen bir köpek haline gelir. Oldukça sadıktır. Ayrıca sahibine bağlılığıyla bilinir. Diğer tüm canlılarla ve aileleriyle uyumlu olabilmeleri için sosyalleşmeleri gerekir. Aksi durumda yabancılardan ve diğer hayvanlardan rahatsız olarak şüpheli olarak görebilirler. 
Her ne kadar eğitime müsait olsalar da mizaçları gereği olumsuz durumlarda sert bir yapıya bürünebilirler. Alman kurdu yavru köpekleri oldukça sevimli ve hareketli olur. Eğitim sürecinin yavrunun hareketliliğinden ötürü zorlayıcı olduğu düşünülür. Fakat doğru bir eğitim süreciyle kolaylıkla eğitilebilirler. Alman kurdu cinsi köpekler oldukça itaatkâr ve öğrenmeye açık köpek ırkıdır. Ciddi sağlık sorunları olmadığı sürece uzun yaşayabilirler. Doğru egzersiz ve beslenme programıyla sağlıklı şekilde yaşamaları sağlanabilir. 
Tüm bunların yanı sıra belirli aralıklarda yapılacak veteriner kontrolleri de oldukça önemlidir. Tüm bunların değerlendirmesi yapıldığında; Alman kurdu güçlü, güvenilir ve sadık bir türdür. Alman kurdu yavruları, nispeten zeki ve öğrenmeye açık olmalarıyla ünlüdür. Ancak onların geniş alanlara ve sosyalleştirme sürecine ihtiyaçları olduğu düşünülmelidir. Alman kurdu yavruları sahiplenmek, doğru bir eğitim ve bakım programı uygulandığında tatmin edici bir deneyim olabilir. 


 

Alman Kurdu Türü Nedir?

Kökeni Almanya olan köpek ırklarından biri Alman kurdu türüdür. Alman kurdu, dünyanın popüler ve saygın köpeklerinden biridir. Bu köpekler, aslında bir tür avcı köpeği olarak üretilip Almanya'da yüzyıllar sonra geliştirilir. Alman kurdu, birçok farklı özellikleriyle tanınır. Bu nedenle tüm dünyada popüler haldedir. Türkiye’de kurt köpeği şeklinde anıldığı görülse de aslı Alman çoban köpeği olmasıdır.
Alman kurdu, cesur ve sadık bir köpek olarak bilinir. Sahiplerine karşı son derece sadık ve koruyucudurlar. Bu nedenle evini ve ailesini güvende tutmak isteyenler için Alman çoban köpeği cinsi oldukça uygun bir tercihtir. Bununla birlikte yüksek bir enerjiye sahip Alman kurdu, hareketli yaşam tarzı olanlar için son derece uyumludur. 
Alman çoban köpeği, zekâsı ve çalışma isteği nedeniyle birçok alanda görev alabilir. Bu türün polis köpekleri, askeri köpekler, rehber köpekler ve hatta film yıldızları olarak kullanıldığı görülür. Alman kurdu, herhangi bir durumda hızlı ve etkili şekilde tepki verebilir. Ayrıca keskin zekâsı sayesinde kolayca eğitilebilir. 
Alman kurtları, başka köpeklerin yanı sıra insanlarla iyi geçinme konusunda doğru eğitim ve sosyalleştirme ile kolayca uyum sağlayabilirler. Fakat bununla birlikte aileleri ve evlerini korumak için fazla koruyucu tavırlar sergileyebilirler. Bu nedenle yabancılarla tanışırken saldırgan görünmeleri oldukça normaldir. Buna bağlı olarak sahiplerin kendi ailelerini ve evlerini koruyabilecekleri kadar Alman çoban köpeği cinsinin eğitilmeleri önerilir. 


 

Alman Kurdu Fiyatları Neye Göre Değişir?

Alman kurdu, dünyanın popüler köpek ırklarından biridir. Özellikle Türkiye’de son yıllarda Alman kurdu fiyatları fazlasıyla araştırılan bir konu haline gelir. Bu araştırmalarda köpeklere olan ilginin artması başlıca sebeptir. Ayrıca köpek satışı yapan yerlerin ve internet sitelerinin çoğalması gibi durumlar etkilidir.
Alman kurdu fiyatları köpeğin yaşına, cinsiyetine göre rakamlar değişkenlik gösterir. Ayrıca köpeğin safkanlığı da fiyat yüksekliğinin sebeplerinden biri olabilir.
. İnternet üzerinden satış yapan yerlerde fiyatlar daha uygun olabilir. Doğrudan işletmelerden alınan Alman kurtlarının fiyatları daha yüksek olabilir.
Alman kurdu köpekleri, eğitimi kolay, sadık ve akıllı oldukları için tercih edilen ırklardan biridir. Ancak bu özelliklerinden dolayı bakım ve eğitimleri oldukça önemlidir. İyi seviyede eğitilmiş bir siyah Alman kurdu fiyatı daha yüksek olabilir. Özellikle sağlık sorunları olan köpeklerin fiyatları daha düşük seyreder. Bu nedenle köpek satın alırken genel sağlık durumu ve eğitim süreci hakkında detaylı bilgi almak oldukça önemlidir.

Alman Kurdu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Diğer tüm hayvanlarda olduğu gibi Alman kurdunun da rutin bakımlarının olması gerekir. Düzenli aralıklarda ölü tüylerden ve deriden arındırılması, hem düzenli koşu hem yürüyüşlerin yapılması ayrıca sağlıklı beslenme cetveli oluşturulması oldukça önemlidir. Kaliteli ve sağlıklı uzun bir yaşam için özellikle beyaz Alman kurdu bakımlarının aksatılmaması gerekir.

 

Alman Kurdu Nasıl Beslenmelidir?

Sindirim sistemi son derece hassas olan Alman kurdu beslenirken kaliteli gıdalar tercih edilmelidir. Temel gıdası kuru mama olan köpekler, 1 yaşından sonra yetişkin mamasıyla beslenmelidir. Mamaların yüksek protein içermesinin haricinde sığır, tavuk ve kuzu eti gibi besin içeriğine sahip olması gerekir.

 

Alman Kurdu Kaç Saat Uyumalıdır?

Alman kurdu uyku düzeni takip edilen bir durum olmalıdır. Yetişkin Alman çoban köpeği günlük 15-16 saat zaman aralığında uyuması gerekir. Yavru köpekler için bu süre biraz daha fazladır. Yetişkin olanlar 16 saati aşan uyku hali sergiliyorsa mutlaka bir veterinere danışılması gerekir.

 

Yavru Alman Kurdu Nasıl Yıkanmalıdır?

Yavru alman kurdu 3 aylıktan itibaren yıkanabilir. Bu süreç içerisinde ıslak bezle temizlemek daha doğru bir karar olur. Yıkanmaya başlayan yavru alman kurdu, 35-36 derecelerinde göğüs hizasına kadar gelen suyla temizlenebilir. Özel şampuanlarıyla pençe, boyun ve göğüs kısmı yumuşak sünger desteğiyle temizlenir. Banyo sonlanırken iyice durulandığından emin olunmalı ve sudan çıkarıldıktan sonra iyice kurulanmalıdır.

 

Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri Nedir?

Alman kurdu kaslı vücuda sahip ve uzun boylu köpek cinsidir. Siyah burnu ve badem gözleri vardır. Kulakları ise her zaman diktir. Farklı renklerde bulunabilir. Geniş omuzlu ve ortalama kilosu 29 ile 40 kg ağırlığındadır.

Erkek Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Erkek Alman kurdu özellikleri, dişilere nazaran biraz daha keskindir. Sert yüz çeperine ve uzun burna sahip Alman kurtları, oldukça geniş bir vücut yapısındadır. Güçlü bacaklarıyla geniş adımlar atarak hızlı koşu yapabilir. Yetişkin erkek alman kurdu boyu 60-62.5 cm arasında seyreder. Bu boy ortalaması için ise ideal kilo 35-40 kg bandındadır.

Dişi Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Dişi alman kurdu fiziksel özellikleri ile erkek cinsin özellikleri hemen hemen aynıdır. Onları farklı kılan tek nokta her zaman olduğu gibi dişinin zarif vücut yapısıdır. Dişi alman kurdu boyları 57.5-60 cm arasında seyreder. Bu boy ortalaması için ortalama kilo 22-32 kg bandındadır.

 

Alman Kurdu Karakter Özellikleri Nedir?

Alman kurt köpeği; oldukça itaatkâr, aktif, neşeli ve oyun oynamayı seven köpek cinsidir. Son derece atletik olan bu ırk, eğitilmeye müsait yüksek, sahibine sadık ve arasındaki bağ oldukça güçlüdür. İyi bir eğitimle son derece uyumlu bir yol arkadaşı olabilir.

Erkek Alman Kurdu Karakter Özellikleri Nelerdir?
Erkek Alman kurt köpeği cinsi oldukça zeki ve eğitime müsait bir türdür. Alman çoban köpeği olarak yetiştirilmeye başlandığında yalnız kalmak için eğitilmesi gerekir. Kapalı alanlarda durmayı sevmeyen bu aktif hayvanlar her ne kadar sert ve saldırgan dursa da doğru eğitildiğinde tam bir dost canlısı olabilir.

Dişi Alman Kurdu Karakter Özellikleri Nelerdir?
Aile bireylerine oldukça bağlı olan dişi alman kurtları yoğun ilgi bekler. Aksi takdirde havlama, eşyaları çiğneme ve zarar verme gibi olumsuz huylar sergiler. Bu sebeple sık sık egzersizler yaptırılmalı ve ilgilenilmelidir. Aile bireylerine karşı olası bir tehdit hissettiğinde saldırganlaşabilir. 

Alman Kurdu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Katmanlı tüy yapısına sahip olan Alman kurt köpeğinin düzenli şekilde tüy bakımı yapılması gerekir. Bununla birlikte ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir. Ayrıca pati ve tırnak bakımları ihmal edilmemelidir.

Alman Kurdu Köpekler Çok Tüy Döker mi?
Uzun tüylü Alman kurdu köpekler, çift deri katmanına sahip olan bir ırktır. Üst katmanda yer alan daha uzun ve koruyucu olan tüyler daha sık dökülür. Alt katmanda bulunan tüyler, yıl içerisinde 2 defa dökülür. Ancak uzun tüylerin temizliği ve bakımı düzenli bir şekilde yapılmadığında alt katmandaki kısa tüylerin zarar görmesi muhtemeldir.

 

Alman Kurdu Kaç Yıl Yaşar?

Alman kurdu ortalama 9-14 yıl yaşayabilir. Sağlıklı yaşamaları ve uzun ömürlü olmaları için titizlikle bakılıp özen gösterilmelidir. Ciddi ölümcül rahatsızlıkları başta kalça çıkığı olmak üzere mide ve kulak problemleridir.

 

Alman Kurdu Ortalama Boy ve Kiloları Nedir?

Alman kurdu erkek ve dişileri arasında hafif derecede hem boy hem kilo farkı vardır. Erkek Alman kurdu boyu ortalama 62.5 cm civarındadır. Dişi Alman kurtlarının boyu ortalama 57.5 cm kadardır. Kiloları ise erkeklerde 35-40 kg iken dişilerde 22-32 kg aralığındadır. Boy ölçüsünde 2-2,5 cm sapma olabilir. Kiloları ise boya göre endekslenir.

 

Alman Kurdu Eğitimleri Nelerdir?

Alman kurdu, dış görünüşü itibariyle her ne kadar saldırgan gözükse de eğitilmeye oldukça uygun canlılardır. Doğru teknikler uygulandığında eğitim sonrası sahibinin otoritesi oldukça artmış olacaktır. Tuvalet, temel itaat, ileri düzey itaat ve bodyguard eğitimi bu eğitim süreçlerindendir. Doğru bir köpek eğitimi ile çok iyi bir köpek dostunuz olur.

Alman Kurdu Oyun Eğitimi Nasıl Verilir?
Alman kurdu köpekler oldukça sosyal hayvanlardır. Bu sebeple erken dönemde sosyalleşmesi ve oyun eğitimi verilmesi gerekir. Bu eğitim sayesinde çevreye çok daha kolay adapte olur. Alman kurdu, ileri yaşlarda son derece uyumlu bir köpek haline gelir. Oyun eğitimi Alman kurtları için oldukça önemlidir. Oyun eğitimi almayan köpekler, sosyalleşemez. İleri dönemlerde ise daha saldırgan olma ihtimalleri çok yüksektir. Son derece sakin tutumlar gösterilerek verilen bu eğitimle her kademe yavaş yavaş ilerletilmelidir. Sürekli farklı parklara gitmek, yeni arkadaşlar edinmesine izin vermek ve tüm bu süreç içerisinde hem sabırlı hem istikrarlı olmak gerekir.

Alman Kurdu Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Alman kurdu tuvalet eğitimi verilirken öncelikle beslenme saatlerinin düzenlenmesi gerekir. Belirlenen bu saatlerde besleme yapıldıktan sonra mutlaka açık alana götürmeli ve serbest bırakılmalıdır. Bahçede beslenen Alman kurdu için mutlaka bir tuvalet alanı ayarlanıp bölge tanıtılmalıdır. Yavru iken başlanan bu eğitimde ödül ceza sistemi oldukça etkilidir.

Alman Kurdu Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Alman kurdu temel itaat eğitimi; otur, kalk, yat ya da bekle gibi söz öbeklerinin öğretilmesidir. Bu komutlar sayesinde köpek ile sahibi arasında iletişim bağı oldukça güçlenir. Yaklaşık 4 hafta süren bu eğitimlere 5 aylıkken başlanması önerilir. 5 aydan itibaren verilen eğitimler daha başarılı sonuçlanır. Bu komutları sesli olarak söylerken elle de hareketin gösterilmesi gerekir.

Alman Kurdu İleri Düzey İtaat Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Temel itaat eğitiminin hemen arkasında verilen ileri itaat eğitiminde köpek ile sahibi artık iletişimi kuvvetli hale gelir. Tasmasız bir şekilde eğitilebilir. Temel itaat eğitimi verildikten sonra verilen bu eğitim 4 hafta kadar sürer. Bu eğitimde komutlar her ne kadar aynı gözükse de köpeğin bağımsız şekilde eğitilmesi ve komutları kendi isteğiyle gerçekleştirmesi sağlanır.

 

Alman Kurdu Çiftleştirme Nasıl Yapılmalıdır?

Yıl boyunca 2 kez çiftleşme dönemine giren Alman kurtlarının kızışması 14 gün sürer. Dokuzuncu ve on üçüncü günler çiftleşmek için oldukça uygun günlerdir. Dişi yemek yemediği gün en verimli günündedir. Bu da erkek Alman kurdu tarafından değerlendirilebilir.

 

Alman Kurdu Köpeklerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

Alman kurdu köpeklerde hamilelik süreci yaklaşık 60 gün sürer. Doğum ise genelde 59. gün gerçekleşir. Doğum sancılarının ortalama 12 saat sürdüğü doğum sürecinde her bir yavru ayrı keseler halinde doğar.

 

Alman Kurdu Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır?

Köpeklerde aşı takvimi sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Morkie köpekler için de veteriner eşliğinde planlanan aşı takvimi uygulanması önemlidir. Almankurdu köpeklerin yavruluklarından itibaren aşı takvimlerine uyulması gerekir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için aşı takvimine uymak oldukça önem arz eder. Aşılarını olmayan köpeklerin hastalanıp ölme ihtimalleri vardır. Aşılar köpeklerin ömürlerini uzatır. Yaşam kalitelerini arttırır. Özellikle iç ve dış parazit ve karma aşı gibi aşılar hayati önem taşıyan aşılardır. Almankurdu köpekler de tüm köpekler gibi belli aşıları belli aralıklarla olmak zorundadır. Alman Çoban Köpeği köpeklerin olması gereken aşılar şunlardır:

İç ve dış parazit
Corana Aşısı
Karma aşı
Bronshine aşısı
Kuduz aşısı

Alman Kurdu Köpeklere Mikroçip Takılmalı mıdır?

Mikroçip, hayvanların bir nevi kimliğidir. Olası kaybolma durumlarında mikroçip büyük önem taşır. Aynı zamanda yasal bir zorunluluk olan mikroçip, Alman kurdu köpeklere de takılmalıdır.