Ciddi ve dikkatli bir yapısı bulunan Belgian Malinois ırkı mükemmel bir koruma ve bekçilik özelliğine sahiptir. Hareketli bir yapısı bulunduğu için yürüyüş yapmayı ve koşu oyunlarını sevmektedir.
Belçika kurdu; su geçirmeyen ve dayanıklı kürklerin yanı sıra kısa tüylere sahiptir. Bu yüzden çok fazla bakım istemez. Diğer köpek türlerine göre daha az miktarda tüy döker. Bu köpek cinsini orta sertliğe sahip fırçalarla haftada ortalama bir ya da iki kere lastik eldiven kullanarak fırçalamak yeterli gelir. Kürk özellikleri nedeniyle sürekli şekilde ya da sık sık tüy bakımı yapılmasına ihtiyacı yoktur. Genel olarak Belçika kurdu cinsi köpekler yıl içerisinde iki dönemde tüy döker. Bu dönemlerde normal tarama sıklığını geçici olarak arttırmak daha doğru olur.
Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerine denk gelen bu dönemlerde tüy döküm miktarı artar. Dolayısıyla bu dönemlerde normal süreçte kullanılan fırçadan daha ince bir seçenek tercih edilebilir. Normale göre aşırı tüy dökülmesi görülüyorsa tarama ve fırçalama işlemlerini günlük olarak yapmak mümkündür. Bu sayede dökülen tüylerin etrafa yayılmasını daha az seviyeye indirmek mümkün hale gelir. Yapılacak bu işlemler aynı zamanda yeni tüyleri çıkarmaya ve cilt yağlarının eşit dağılmasına katkıda bulunur.
Belçika kurdunun bakımı sırasında fazla yıkanmasına da gerek yoktur. Zaten alıştıktan sonra banyo düzeni de daha fazla oturur. Eğer Belçika kurdu cinsi köpekler, aşırı kirlenirse ya da çamur içerisinde kalırsa tüy ve deri sağlığını korumak amacıyla mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır. Genel yapısı itibariyle kısa tip ama kalın tüy yapısına sahip olan bu cinse mensup köpeklerin hem kuyruk hem de boyun bölgelerindeki tüylerin daha fazla uzun olduğu görülür. Bu yüzden tüy kesme işlemi yapılırken Belçika kurdunun özellikle dışarıda gezdirilirken zarara uğramaması için buna uygun tüy kırpma işlemi yapılmalıdır.
Belçika kurdunun tırnak kesme işlemleri de uzama uzunluğuna bağlı bir şekilde ortalama 2 hafta ya da bir ayda bir yapılmalıdır. Eğer gereğinden fazla uzun tırnakları olursa Belçika kurdu ağrı hissedebilir. Bu durumda ise başta yürümede zorlanma olmak üzere çeşitli sorunlar görülebilir. Aynı zamanda kulakları dik ve açık olduğu için de hastalık bir kez kulak bakımı yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığını korumak adına bu cins köpeklerin dişleri haftada birkaç kez fırçalanmalıdır. Ayrıca bu durum, kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Belçika kurdu cinsi köpekler apartmanda beslenir mi sorusu bu ırka merak duyan kişiler için son derece önemli bir konudur. Belçika kurtları, koruma ve bekçi köpeği özelliğine sahiptir. Bu nedenle bazı durumlarda insanlara karşı temkinli ve saldırgan tavırlar sergileyebilir. Bu yüzden yavru haldeyken sosyalleştirilmesi gerekir. Zeki bir köpek ırkı olmasına rağmen eğitimleri sırasında bazı sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden zor olmasa bile eğitimlerinin profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekir. Bu köpek ırkı için apartman daireleri ve evler uygun olmayabilir. Çünkü bu ırk sahip olduğu yüksek enerji ve egzersiz ihtiyacı yüzünden apartman dairelerinde rahat bir yaşam sürdüremeyebilir. Genel olarak bahçeli evler ve geniş arazisi bulunan çiftlikler için uygun bir köpek türüdür. Eldeki imkanlar dahilinde maksimum seviyede doğa ile iç içe tutulması gerekir.
Belçika kurdu beslenmesi sırasında ne tür yemlerin kullanılması gerektiği de sık sık araştırılan konulardan biridir. Veteriner tarafından onay verilmesi halinde evde hazırlanan yiyecekler tüketilebilir. Bunun dışında yüksek kaliteli hazır Belçika kurdu köpek mamaları da tercih edilebilir. Aşırı hareketli bir köpek cinsi olmasının nedeniyle kilo almaya pek yakın değillerdir. Düzgün beslenme, bu köpek cinsinin formda kalmasını ve sağlıklı olmasını sağlar. Bu yüzden beslenme sırasında düzenli bir planı hazırlamalıdır. Aynı zamanda yiyeceklerin kalite kontrolü de yapılmalıdır. Belçika kurdu beslenirken sahip olduğu yaş ve egzersiz miktarı da göz önünde bulundurularak sağlık durumuyla birlikte değerlendirilmelidir. Bu sayede sağlıklı bir beslenme süreci oluşturulabilir. Yüksek kalitedeki köpek mamalarını tüketerek bunu gerçekleştirirler. Bu yüzden bu cins köpekler için uygun olan mama ve yem türü tercih edilmelidir. Belçika kurdunun beslenmesi için 2 ya da 3 ölçek mama 2 öğüne ayrılarak verilmelidir. Köpeğin sahip olduğu yaş köpeğin boyu ve ihtiyaçları bu mama miktarını belirlemede son derece önemlidir.
Belçika kurdu, sürekli hareket halinde olan aktif ve yüksek tempolu bir yaşantıya sahiptir. Fazla uyumayı sevmeyen bu cins yine de enerjisini toplamak adına günde yaklaşık 10 ile 12 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Belçika kurduna sahip olan kişilerin uyku düzenini oturtması için iyi bir gözlemleme yapması ve gerektiğinde veterinerden destek alması gerekir.
Belçika kurdunun normal şartlarda saldırganlık içeren karakter özellikleri bulunmaz. Fakat özellikle kendini ve sahip olduğu aileyi korumak adına anında saldırı pozisyonuna geçer. Eğitimli bir Belçika kurdu gerekmediği zamanlarda içgüdüsünü kullanmaz. Aynı zamanda saldırganlık göstererek ısırmaz. Bunun meydana gelmesi için sahibinden saldırı komutunu alıp onaylanması gerekir.
Belçika kurdu da pek çok köpek ırkında olduğu gibi tuvalet eğitimine ihtiyaç duyar. Özellikle yavru köpeklerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olan tuvalet eğitimi daha yavruluk döneminde verilmelidir. Bu durum, son derece önemlidir. Aynı zamanda bu durum daha sağlıklı bir birlikteliğe sahip olmasını sağlar. Belçika kurdu için tuvalet eğitimi içeride ve dışarıda verilen tuvalet eğitimi olmak üzere ikiye ayrılır. Ev içerisindeyken belirlenmiş bir alana gererek tuvalet kâğıdı üzerine tuvaletini yapması öğretilmelidir. Bunun dışında dışarıda tuvalet eğitimi için bu cinse mensup köpeklerin tuvalet ihtiyacını dışarıya çıkarıldığı zaman gidermesi öğretilir. Bu süreç devam ederken köpek evde tuvaletini tutması gerektiğinin farkına varır. Bazen kısa bazen uzun sürede bu durumu öğrenir.
Belçika kurtları, dünya genelinde çoban köpeği sınıfına giren en önemli 4 köpek türünden biridir. Bu köpek türünün son derece kuvvetli bir kas yapısı vardır. Aynı zamanda çevik olmalarıyla da bilinirler. Bu ırka ait köpeklerde tüy renklerinde farklılık görülebilir. Bu köpek cinsi, oldukça yumuşak ve kısa tüylere sahiptir. Haftalık bir kere fırçalanması yeterli olan bu köpek türü fazla ıslanmamalıdır. Bu yüzden denize girmesi pek uygun değildir. Bu köpek ırkının sık sık yıkaması halinde tüylerinin alt kısmında yer alan yağ tabakaları zarar görebilir. Bu yüzden Belçika kurdunun denize girmesi ne yazık ki pek mantıklı bir seçenek değildir.
Belçika kurdunun tüy dökme durumu araştırıldığı zaman kısa tüylerle kaplanmış bir kürkü olduğu görülür. Hem su geçirmeyen hem de katmanlı tüyler genel olarak siyah ve kahverengi tondadır. Yüz, kulak ve sırt kısımları çoğu zaman daha koyu renkte olur. Hem sıcak hem de soğuk hava şartlarından minimum seviyede etkilenirler. Son derece az tüy döken bir köpek cinsi olması nedeniyle tüy bakımında sahipleri için sorun teşkil etmezler. Tarakları ve fırçalarını kullanarak haftada iki kez tüyleri taramak yeterli olur. Diğer köpeklere göre az miktarda tüy dökmeleri nedeniyle alerjik kişiler için avantajlı olurlar. Tüy dökme gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaması adına tüy bakımının da dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.
Belçika kurdu 1800'lü yıllarda üretilen çoban köpeklerinden biridir. 4 farklı çoban köpeği arasında yer alan orta büyüklükte bir ırktır. Çoğu zaman neşeli ve hareketli bir karaktere sahip olan köpekler, hem siyah hem de açık kahve tonlarına sahiptir.
Köpekler, normal olmayan durumlarda ve tehlike hissettikleri zaman girdikleri stresli durumlar nedeniyle havlama refleksini gösterir. Bunun dışında da çeşitli farklı durumlar olduğu zaman uluma refleksi baş gösterebilir. Bu durum aslında yakınındakilere haber verme ya da diğer köpeklerle iletişim kurarak yardım istenmesi gibi durumlar nedeniyle de olabilir. Uluma durumunda köpeklerin müziği eşler gibi ahenkli bir şekilde sesler çıkardıkları da görülür. Bu durum Belçika kurtları söz konusu olduğunda da aynıdır. Belçika kurtları bunların dışında kendilerini yalnız hissettikleri zaman da ulumayı tercih ederler. Terk edilmiş hissine kapıldığı zaman sahiplerini yanında görmek için Belçika kurtlarının uludukları da sık sık rastlanılan bir durumdur. Bunun dışında çevrede yaşayan ya da oradan geçen köpeklerin uluma seslerine karşılık vermek için uludukları da görülen durumlar arasında yer alır. Eğer sahiplerinin yanında sebepsiz bir şekilde sürekli uluma duyuluyorsa bu durum; Belçika kurtlarında bir hastalık belirtisi de olabilir. Bu konuda mutlaka veterinere danışılması gerekir.
Belçika kurtlarında dişi ve erkek mi diye cinsiyet ayrımı yapmak özellikle yavrularda ilk 3 hafta son derece zor olur. Bu süreçte yavruların henüz cinsel organları belli olmadığı için yaklaşık 2 aylık bir süreci beklemek gerekebilir. Organlar kendini belli etmeye başladıktan sonra bazı yöntemleri tercih ederek köpeğin cinsiyetini anlamak mümkün hale gelir. Bu konuda dış görünüş sahiplere, köpeğin erkek ya da dişi olma durumunu belirtir. Erkekler dişilere göre son derece kaslı ve iri kemikli olur. Dişi köpekler ise erkek köpeklere göre daha fazla olgunlaşma gösterir. Aynı zamanda daha hassas yapıda olurlar.
Yetişkin köpeklerde ise bu durum çok daha kolay anlaşılır. Karın bölgesi ile kuyruk bölgesi arasında kalan kısımdaki çizgi hem penis hem de testisleri gösteriyorsa erkek olduğu anlaşılır. Eğer bunun tam tersi olarak bir açıklık yani vajinal bölge kesik şeklinde gözüküyorsa dişidir. Aynı zamanda davranışlarda köpeğin cinsiyetini belli eden faktörler arasında yer alır. Erkek köpekler, daha dominant olurken dişi köpekler daha itaatkâr olur. Ayrıca Belçika kurtlarında erkekler daha savruk ve dağınık hareket ederken dişilerde tam tersine düzenli bir hareket bulunur. Erkek köpekler dişilere göre çok daha hareketli olurken dişi Belçika kurtları daha sakin ve daha az hareket eder. Dişi Belçika kurtlarında aileye düşkünlük, doğurganlık özelliği ve hissiyatı nedeniyle daha fazladır. Erkek köpekler ise daha fazla gezer. Aynı zamanda daha az aileye bağlıdır. Bununla birlikte dişi Belçika kurtlarını eğitmek ve iletişim kurmak erkek Belçika kurtlarına göre daha kolaydır.
Belçika Malinois enerjik, canlı ve çalışmaya isteklidir. Çevresindekilerin farkında ve zeki bir köpektir. Belçika Malinois ustasıyla sık sık iletişim kurmaya ve oyun oynamaya ihtiyaç duyar. Tek bir kişi ile çok güçlü bağ kurmaya meyilli olurlar. Belçika Malinois’in yavruluk dönemlerinde belirli nesnelere ve konumlara karşı fobileri olabilir, ancak genellikle yetişkin olunca bu fobileri kaybolur.
Belçika Malinois nazikçe ve kararlılıkla eğitilmelidir. Belçika Malinois sert tepkilere karşı çok zıt cevap verir; onlara vurmak ya da bağırmak yalnızca negatif sonuçlar doğuracaktır. Hediyelerle ödüllendirilen eğitim yöntemleri ile en iyi sonuçlar elde edilebilir. Belçika Malinois zihinsel dürtülere ihtiyaç duyar, o yüzden eğitimi çok fazla tekrarlı olmamalıdır. Bağlılık ve sporun baz alındığı eğitim (iz sürme ya da çeviklik eğitimleri gibi) çok faydalı olur ve Belçika Malinois’in tüm yeteneklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Belçika Malinois’in haftada iki defa fırçalanması ve taranması gerekir, tüy döktüğü zaman ise bu işlemler daha sık yapılmalıdır. Çok fazla fırçalanması ya da taranması astar kürküne zarar verebilir. Belçika Malinois ortalama 12-15 yıl yaşar. Diğer cinslerle benzer sağlık sorunları yaşar, ancak epileptik hastalığına karşı daha hassas olurlar.
Belçika Malinois, diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla yaşayacak ise yavruluk dönemlerinden itibaren sosyalleştirilmelidir. Yabancılara karşı çekingendir, ancak çocuklarla iyi anlaşır. Çok fazla sosyalleşme ve aktivite yapma ihtiyacı duyduğu için fazla uygun zamanı olmayan kişiler için uygun değildir.
Belçika Malinois’in kısa, kahverengi, gri ya da sarımsı kahverengi tonlarında kürkü vardır ve bazılarında siyah uçlu tüyler bulunur. Siyah maskesi ve kulakları vardır, alt kürkü ise daha açık tonda olur. Belçika Malinois çizgili olmaz (üzerinde değişik renklerde çizgiler olmaz). Belçika Malinois yılda bir ya da iki defa ağır şekilde tüy döker.
Belçika Malinois uzun yürüyüş ya da bahçede oyun oynayarak yapacağı belirli egzersizler gibi her gün yeterli miktarda ev dışı egzersize ihtiyaç duyar. Belçika Malinois zihinsel dürtülerle olumlu sonuçlar ortaya koyar ve basit bir yakalama oyunundan dahi fazla çok çeşitli oyun ya da spor türlerinden keyif alır.
Yeterli egzersiz yaptırıldığı sürece apartman dairesinde yaşayabilir. Ev içinde orta derecede aktifi olan ırk, orta büyüklükte korumalı bahçesi olan bir evde daha mutlu olur. Bütün iklimlere adapte olabilir, ancak ılıman iklim koşullarına daha alışıktır. Ev dışında bakılabilir fakat sahibiyle yeterince vakit geçirmeli ve düzenli egzersizleri, fiziksel ve zihinsel aktiviteleri ihmal edilmemelidir.
1891 yılında bağımsız olarak sınıflandırılan ve ‘Chien de Berger Belge’ olarak tanımlanan Belçikalı Shepherd ile yakından ilişkili dört cins vardır. Tamamı gütme ve koruma köpekleridir ve başlıca görünüşlerine göre ayırt edilirler: Malinois’in tüyleri kısadır, Leakenois’in (Amerikan Kennel Kulübü tarafından henüz tanınmamıştır) tel gibi tüyleri vardır, Groenendael’in (aynı zamanda ‘Belçikalı Shepherd’ olarak bilinir) uzun ve siyah tüyleri vardır ve Tervuren’in ise farklı renklerde uzun tüyleri vardır. Malinois, adını geldiği yer olan Belçika’nın Mechelen şehrinden almıştır. Belçika’daki en popüler köpek türüdür ve İsrail Savunma Güçleri tarafından da kullanılması dâhil olmak üzere dünyanın en popüler polis köpeği olmuştur. Amerika’da evcil hayvan olarak popülerliği artmaktadır, ancak çoğunlukla sporlarda ve görevlerde kullanılmaktadır.
Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.