Zarif ve kaslı bir yapıya sahip olan Dobermanlar zeki ve eğitime yatkın bir ırktır. Aceleci tavırları yüzünden sahipleri tarafından yönetilmeleri gereken Dobermanlar iyi bir bekçi ve muhafız köpeğidir. Dişi ve erkek Dobermanlar arasında mizaç farkı bulunmaktadır.
Yeteri kadar sosyelleştirme uygulandığında çocuklarla, köpeklerle ve ev hayvanlarıyla iyi geçinirler. Küçük yaştan itibaren sosyalleştirilmelidir. İstenmeyen ziyaretçileri sevmezler ve yabancılardan rahatsız olurlar. Domaninant bir sahiplerinin olması gerekir. Korkusuz iyi birer arkadaşlardır.
Israrla, dikkatlice eğitilmelidir. Dobermanlar'a asla vurulmamalı ve eğitimin ilk aşamasında baskıdan kaçınılmalıdır. Dişiler erkeklerden daha inatçı olabilirler.
Pati tırnakları kısa tutulmalıdır. Dişleri düzenli fırçalanmalı ve tartar tehlikesine karşı periyodik olarak kontrol edilmelidir. Dobermanlar tüy dökerken kauçuk eldivenle ölü kıllar temizlenmelidir. Doblar Von Willebrand (kan hastalığı) hastalığına, Kalça Displezyasına ve obeziteye yakalanabilirler. Sağırlık ve körlüğe daha çabuk yakalanabildikleri bir tartışma konusudur. 8-12 yıl aralığında ömürleri vardır ve tek seferde 3-8 yavru doğururlar.
Bir insana bağlı olma ve ona kendini adama eğilimi vardır. Cesur, akıllı ve böylelikte iyi birer bekçi köpeği olurlar. Doğaları gereği vahşidirler. Kontrolsuz bırakıldıklarında dikkat çekmeye çalışabilirler.
Doberman Pinscher'in kısa, dik, düz tüyleri vardır. Siyah, kahverengi, taba ve bu renklerin içinde ten rengi karışımlar olabilir. Siyah ve ten rengi yaygındır. Bu karışımlar ağız etrafında, bacaklarda, ayaklarda ve göğüste olur. Orta düzeyde tüy döker. Yukarıda bahsedilen renkler Amerikan Kennel Kulübü tarafından onay almaz.
Doberman, enerjik bir irktir ve sik ve yoğun egzersize gereksinim duyar.
Soğuğa karşı duyarlı bir köpektir, soğuk iklimlerde dışarıda bırakılmamalılar. Düzenli ve yeterli egzersiz sağlandığı müddetçe evde bakılabilen bir ırktır. Sıcak mevsimlerde orta boyutta bir bahçe Doberman ırkı için yeterlidir.
Doberman Pinscher (Doberman yada Dobe) ilk olarak 19. yuzyılların sonlarında Louis Deobermann tarafından yetiştirilmiştir. Doberman vergi tahsildarıydı ve bu yüzden şahsi koruması için bir köpeğe ihtiyaç duymuştu. Ondan sonraki on yıllık süre zarfında Dobermanlar populer hale geldi ve Amerika'ya ithal edilmeye başlandı.Bu cins köpekler Amerika'da bekçi ve polis köpekleri oldular ve akabinde beğenilen gösteri köpekleri halini aldılar. 1970'lerin sonunda Doberman Amerika'da en ünlü 2. ırktı. Bir yandan da bu gün daha çok ev hayvanı olarak kullanılmaktadır. Ünlü Doberman örnekleri Zeus ve Apollo'dur. Birleşik Eyaletler'in marinalarında Dobermanlar resmi savaş köpekleri olarak kullanılırlar.
Doberman ırkı, çok hassas bir cilde sahiptir. Kısa tüylü olması nedeniyle tüy bakımına fazla ihtiyaç duymazlar. Yine de bu cinse mensup köpeklerin sağlıklı bir deriye sahip olmaları için tüylerinin güçlü olması gerekir. Haftada bir ya da iki haftada bir uygun şekilde köpek tarağı kullanarak fırçalanması ve taranması gerekir. Bu sayede tüyleri daha parlak ve güçlü bir hale gelir.
Ayrıca Doberman cinsi köpeklerde genetik bir şekilde rastlanan Wobbler Sendromu isimli hastalık nedeniyle bakımına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde bu sendrom nedeniyle boyun kısmında yer alan omurlar ve omurilikler aşırı baskı altında kalır. Ayrıca kalça displazisi ile konjenital kalp defektleri görülmemesi için de bu cins köpeklerin bakımınn en iyi şekilde yapılmalıdır. Gereken şeylere dikkat edilmesi halinde Doberman bakımı zorlanmadan yapılabilir.
Doberman cinsi köpekler, genel olarak baskın bir karakteri sahiptir. Ama her Doberman köpek arasında farklı karakterler görülebilir. Bazı köpekler sadece sahibine bağlanarak iletişim kurmak ve teması kesmeden yaşamak ister. Bazıları ise birlikte yaşadığı aileye ve çevreye son derece uyumludur. Pek çok kişi arka bahçeye bağlamak için bu köpekleri tercih etse de aslında bu durum onların yapılarına uygun değildir.
Doberman köpekler sahipleri ve aileleriyle birlikte daha iyi yaşar. Bu yüzden yeterli egzersiz imkanına sağlayarak apartmanda da Doberman ırkını beslemek mümkündür. Tabii yine de imkan varsa çevresi çitlerle çevrili ve bahçesi bulunan evlerde Dobermanlar çok daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebilirler.
Doberman ırkına ait köpekler pek çok farklı ırktan daha az havlar. Genel olarak havlama konusunda bu köpeklerin aşırıya kaçtıkları görülmez. Aynı zamanda bu durum çoğunlukla herhangi bir sorun oluşturmaz. Eğer fazla havlayan Doberman köpek varsa buna neden olan sonuçlar mutlaka araştırılmalıdır. Doberman köpek ırkı, zeki bir karaktere sahiptir. Bu sayede gerekli eğitimi vererek havlama konusunda yaşanan sorun son derece kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Özellikle apartman gibi alanlarda yaşayan yavru köpekler için bu eğitim mutlaka verilmelidir. Bu sayede komşularla ve o alanda yaşayan insanlarla sorun yaşamadan yavru veya yetişkin Doberman beslemeye devam etmek mümkün hale gelir.
Sesi son derece gür ve yüksek çıkan bir köpek olduğu için havlama konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı zamanda buna uygun bir eğitim verilmelidir. Çünkü bu köpek ırkı sahip olduğu karakteristik özellikler nedeniyle yaşadığı durumlar karşısında havlamaktan çekinmeyebilir. Böylece gereksiz yere havlama ve rahatsızlık verme gibi durumlar oluşabilir. Bu yüzden gereken önlemler en başından alınmalıdır. Aynı zamanda sosyalleşme konusunda 8 haftalıktan itibaren gerekli eğitimler verilmelidir.
Doberman beslenmesi sırasında uygun yem seçilmesi son derece önemli bir konudur. Doğru ve düzenli bir şekilde beslenen bu cins köpekler, hem atletik hem de fit görünümlerini korurlar. Dobermanların atletik ve fit görünümlerini korumaları için yeterli miktarda protein ihtiyacı bulunur. Bol proteine sahip yemler ve mamalar ile besleyerek hem sağlık hem de görünümleri korunur. Doberman köpeklerde kalça hastalıkları söz konusu olabileceğinden beslenmesi oldukça dikkatli yapılmalıdır. Gerekli durumlarda kurumama ve ek besin tavsiyesi yapılarak bu süreç desteklenmelidir.
Bunun dışında gerekli enerji ve protein ihtiyacını sağlanması adına et ile beslenmesi de mümkündür. Eğer kırmızı et ile besleniyorsa bu eti çiğ vermek yerine pişirdikten sonra vermek daha doğru bir tercih olur.
Doberman ırkı gerekli enerjiye sahip olmak için iyi bir beslenmenin yanı sıra iyi bir uyku düzenine sahip olmalıdır. Ortalama 10 ile 12 saat uyuyan bir Doberman için yetişkin köpeklerde bunun normal olduğunu söylemek mümkündür. Yavru Doberman köpeklerde bu biraz daha fazla olabilir. Hatta yetişkinlerde 14 saat boyunca uyuyan köpeklere rastlamak da mümkündür. Bu süreden daha fazla uyku halinde bulunuyorsa Doberman köpeklerde bir sorun olduğunu düşünmek gerekir. Bunun dışında hava sıcaklıklarına göre uyku saatleri de değişkenlik gösterebilir. Yaşlılık süresinde ise uyku süresinde belirgin bir artış söz konusu olur. Uyku düzeni ne kadar düzenli olursa bu cins köpeklerin yaşam standartları ve enerjileri de o kadar yüksek olur.
Doberman ırkı, son derece iyi bir koruma köpeğidir. Dünyada koruma konusunda en iyi köpek ırkları arasında olduğunu söylemek mümkündür. Koruma içgüdüsü nedeniyle Doberman köpekleri, kimi zaman ısırma eylemlerinde bulunabilir. Özellikle koruma içgüdüsünün ortaya çıkması nedeniyle hızlıca büyüyen bu köpeklerde kimi zaman ısırma eğilimleri görülebilir. Böyle bir durumda son derece zeki olan bu köpek ırkına gerekli eğitimler verilmelidir.
Koruma içgüdüsü dışında özellikle yavru dönemlerde etrafındakileri keşfetme sırasında ısırma refleksi sık sık görülür. Eğer doğru ve etkili bir eğitim verilirse Doberman ırkında hem itaatkâr hem de komutla hareket eden bir köpeğe sahip olunabilir. Böylece gereksiz ısırmalar ve sebepsiz agresif tepki verme gibi durumlar ortadan kalkar. Sosyalleşme konusunda aldığı eğitimler bu köpek ırkının ısırma gibi davranışlardan uzak durmasını sağlar.
Doberman, pek çok köpek ırkı ile kıyaslama yapıldığında son derece zeki olduğu görülür. Yine de Doberman tuvalet eğitimi sırasında büyük sabır ve özveri gerekir. Özellikle yavru olduğu dönemlerde Doberman tuvalet eğitimi verildiği zaman daha başarılı sonuçlar elde edilir. Bu sayede daha kısa sürede Doberman köpeklere tuvalet eğitimi sağlanmış olur. Yavru Doberman, eğitim alma konusunda son derece yatkın bir yapıya sahiptir. Ama buna rağmen tuvalet eğitimi bu ırk için en zor eğitimler arasında ilk sıralarda yer alır.
Gerekli tuvalet eğitimi verilerine kadar yavrular pek çok farklı yeri ne yazık ki pisletir. Eğer bu konuda gerekli sabrı göstermeyip köpeğe ceza vermek ya da onu olumsuz yönde etkileyecek bir davranışta bulunmak tuvalet eğitiminin gerçekleşmesi imkansız hale gelebilir. Yavru Doberman köpekler için tuvalet eğitiminde en uygun dönem 8 hafta sonrasıdır. Eğer daha önceden tuvalet eğitimi başlatılırsa bu köpek ırkının kapasitesinin çok daha üstünde bir yük yüklemek demektir. Böyle bir durumda Doberman köpek eğitimi her zaman olumsuz bir şekilde sonuçlanır.
Denizin köpekler üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu da çoğu zaman merak edilen konulardan biridir. Bu durum Doberman ırkı köpekler için de geçerlidir. En asil köpek ırklarından biri olan Doberman, kolay eğitim verilen bir cinstir. Aynı zamanda sağlam bir karaktere sahiptir. Gerekli eğitimin verilmesi ve kontrollü bir şekilde alıştırılması halinde bu köpek ırkı denize girmeyi sorun etmez. Belli bir yaşa ve büyüklüğe geldikten sonra uygun hava koşullarında Doberman köpeklerin denize girmesi daha kolay olur. Hatta bu cins köpekler denize ilk girdikleri zaman doğuştan yüzme refleksine sahip olan köpek ırklarından biridir. Denizden korkmayan ve denize alışkın olan Doberman köpekler özellikle yaz aylarında rahat bir şekilde denize sokulabilir. Zaten denize alıştıktan sonra Dobermanlar sıcaktan bunaldıkları zaman kendileri denize girmeye başlar.
Doberman ırkına ait köpeklerin fiziksel yapı gereği atletik bir vücut yapıları bulunur. Son derece asil bir duruşa sahip olan bu köpek türünde vücut gelişimleri tamamlandıktan sonra tüy dökme durumu da düzene girer. Bu ırka ait köpeklerde tüyler kısa yapıdadır. Bununla beraber sık bir şekilde kürk üstünde yer alır. Bu nedenle tüy dökme sorunlarının çok yaşanmadığı bir köpek ırkı olarak da dikkat çeker.
Gerekli koşulların sağlanması halinde ev ortamında da tüy dökme konusunda avantajlı olarak beslenilebilen köpek türlerinden biridir. Bu konuda sorun yaşamayı istemeyen doberman sahipleri gerekli bakımları yapmalıdır. Doberman bakımını ihmal etmeyerek tüy sorununun oluşmasının önüne geçilebilir. Bu ırkın tüy dökme durumuna göre haftada bir ya da 2 haftada bir uygun yapıdaki tarama fırçası ile gerekli işlemler yapılmalıdır. Bu sayede hem istenilen sonuç daha kolay alınıp hem de doberman ırkı köpeklerde tüy dökme durumu minimum seviyeye çekilir. Bu konuda avantajlı olması pek çok köpek severin asil duruşuyla birlikte bu köpek ırkının tercih etmesini sağlar.
Doberman ırkı köpeklerde tüy dökme konusunda sorun yaşamamak adına ilkbahar ve sonbahar aylarında gerekli uygulamalar daha fazla yapılmalıdır. Çünkü bu aylar doberman köpekler için kürk değiştirme aylarıdır. Bu nedenle gereken özelin gösterilmemesi halinde çok sayıda tüy sorunu ile karşılaşmak mümkün olur.
Doberman ırkının tarihçesi incelendiği zaman bu köpek hakkında laboratuvarda üretildiği konusunda bazı bilgiler dolaşsa da bunlar asla doğru değildir. Bu köpek ırkının ortaya çıkması Almanya'ya kadar uzanır. Burada yaşayan bir vergi memuru tarafından koruma amaçlı olarak doberman cinsi köpek elde edilmiştir. Tahminlere göre bu kişinin doberman ırkını oluşturmak istediğinde German Pinscher, Beauceron, Weimanarer ve Rottweiler gibi bazı ırkları tercih ederek bunlardan yararlandığı düşünülür. Bu vergi memurunun hayalindeki köpeği elde etmek için yaptığı çalışmalar bu asil duruşlu köpeğin meydana gelmesini sağlamıştır. Günümüze kadar gelen bu köpek ırkı sadece Almanya'da değil dünya genelinde en popüler ve en çok sevilen ırklar arasında ilk sıralarda yer alır.
Diğer tüm köpeklerde olduğu gibi Doberman cinsi köpekler de kimi zamanlarda ulur. Bu durumun pek çok sebebi bulunabilir. Aynı zamanda ulumayı tetikleyen pek çok şey vardır. Mesela, yüksek ses duydukları zaman bu cinse mensup olan köpekler buna karşılık verir. Ardından da uluma başlar. Ayrıca şehir hayatında ambulans ya da siren gibi yüksek sesle karşılaştıkları zaman da ulumaları son derece doğaldır. Bu duruma neden olan ve tetikleyen seslerin sonlanmasının ardından uluma durumu da genellikle sona erer. Bunların dışında tehlikelere karşı uyarı vermek ve korumaya geçmek amaçlı ulumaları da mümkündür.
Diğer taraftan dikkat çekmek isteyen bu sin köpeklerde de uluma görülür. Bunların dışında bazı sağlık problemleri nedeniyle köpeklerde uluma durumu görülebilir. Herhangi bir durum olmamasına rağmen bu cins köpeklerde, uluma sürekli bir hal alıyorsa bir veterinere görünmek tedbir açısından doğru bir tercih olur. Böylece herhangi bir sağlık sorunu varsa bunu tespiti ve erken teşhisi mümkün olur.
En asil köpek ırkları arasında yer alan bu cins köpeklerin cinsiyet ayrımı yapmak için pek çok farklı detay bulunur. Bu köpek cinsi kendine özgü karakteristik özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde cinsiyet ayrımını yapmak da daha kolay olur. Doberman köpeklerde cinsiyet ayrımı yapmak için bazı özelliklere dikkat etmek gerekir. Erkek Dobermanlar dişilere göre daha büyük ve daha ağır yapıya sahip olur. Dişi Dobermanlar 61 ile 68 santim civarında olurken aynı durum erkek Dobermanlarda 66 ile 72 santim arasındadır. Dişi köpeklerin ağırlığı ortalama olarak 27 ve 36 kilogram civarındayken erkeklerde bu ağırlık miktarı 34 ile 40 kilo arasında görülür. Ayrıca gerekli büyüklüğe eriştikten sonra yavru döneminde göbek ve kuyruk arasındaki bölge kontrol edilerek cinsiyet öğrenmek bu cins köpeklerde mümkün olabilir. Tüm bunların yanı sıra bu cins köpeklerin duygusal davranışları da bu konuda belirleyici olur. Dişi Doberman türleri, erkek Doberman türlerine göre daha itaatkâr ve daha fazla laf dinleyen özelliklere sahiptir. Fiziksel olarak da üreme organlarına bakarak cinsiye ayrımı yapmak mümkündür. Bunun için de karına doğru giden çizgiyi takip etmek yeterli olur.
Doberman ırkı, çok hassas bir cilde sahiptir. Kısa tüylü olması nedeniyle tüy bakımına fazla ihtiyaç duymazlar. Yine de bu cinse mensup köpeklerin sağlıklı bir deriye sahip olmaları için tüylerinin güçlü olması gerekir. Haftada bir ya da iki haftada bir uygun şekilde köpek tarağı kullanarak fırçalanması ve taranması gerekir. Bu sayede tüyleri daha parlak ve güçlü bir hale gelir.
Ayrıca Doberman cinsi köpeklerde genetik bir şekilde rastlanan Wobbler Sendromu isimli hastalık nedeniyle bakımına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde bu sendrom nedeniyle boyun kısmında yer alan omurlar ve omurilikler aşırı baskı altında kalır. Ayrıca kalça displazisi ile konjenital kalp defektleri görülmemesi için de bu cins köpeklerin bakımınn en iyi şekilde yapılmalıdır. Gereken şeylere dikkat edilmesi halinde Doberman bakımı zorlanmadan yapılabilir.
Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.