Irkı ne olursa olsun her köpeğin zamanı geldiğinde temel itaat eğitimini almasını tavsiye ediyoruz. Temel itaat eğitimi köpeğinizin öğrendiği temel itaat komutlarının yanı sıra sizinle daha uyumlu yaşamasını sağlayan bir eğitimdir. Bu eğitim sayesinde köpeğinizin algısı açılmakta ve isteklerinizi daha net bir şekilde anlaması sağlanmaktadır.
Köpeklerde temel itaat eğitimi; tasma ile verilen bir kademedir. Köpeğinize "takip", "otur", "yat", "otur-bekle","yat-bekle", "aferin" ve "hayır" gibi temel komutları öğretir. Bu komutları köpeğinizin sizlerden hiçbir beklentisi olmadan uygulamasını sağlar. Temel itaat eğitim komutları; köpeğinizin güvenliğini de artırır. Bu eğitimi başarıyla tamamlaması, köpeğinizin ilerideki eğitim süreçlerine sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını sağlar.
Adından da anlaşılacağı gibi köpeğe verilen itaat eğitimlerinin ilk aşaması ve en önemli olanıdır. Temel itaat eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayamayan bir köpeğin diğer eğitimleri alması ya da başarılı olması mümkün değildir. Irkı ne olursa olsun her köpeğin zamanı geldiğinde temel itaat eğitimini almasını tavsiye ediyoruz. Temel itaat eğitimi köpeğinizin öğrendiği temel itaat komutlarının yanı sıra sizinle daha uyumlu yaşamasını sağlayan bir eğitimdir. Bu eğitim sayesinde köpeğinin algısı açılmakta ve isteklerinizi daha net bir şekilde anlamasını sağlamaktadır. Temel itaat eğitimi sayesinde köpekle birlikte yaşam standardınızı daha konforlu bir seviyeye çıkarabilirsiniz.
Temel itaat eğitimi sevk kayışı ile verilen bir eğitim sistemidir. Bu sayede köpeğiniz tam anlamı ile sizin kontrolünüz altında ve sizin otoritenizi kayıtsız şartsız kabul etmektedir. Genellikle köpeklerimiz ev içinde bizleri dinlemekte zorluk çekmezler. Ancak dışarı çıktığınızda tamamen farklı bir karaktere bürünerek ve çevre şartlarından etkilenerek neredeyse sizi hiç dinlemezler. Bu durum köpeğinizle dışarıda geçirdiğiniz zamanın sizin için çok yorucu ve stresli olmasına neden olur. Temel itaat eğitimi bu sıkıntılı durumun ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Köpeğiniz 6 - 9 ay aralığında temel itaat eğitimi alması idealdir. Ancak Alabai, Kangal, Rottweiler, Cane Corsa, Mastif, Chow Chow, Husky, Samoyed gibi inatçı ve güçlü köpek ırklarında 5 aylık olduğunda temel itaat eğitimi almasını tavsiye ediyoruz. Çünkü köpeğinizin yaşı ilerledikçe hem kas yapısı güçlenir hemde karakteri oturmaya başlar. Bu nedenlerden dolayı da eğitim alması zorlaşmaktadır. Ancak bu durum eğitim almayacağı anlamına da gelmemektedir. Bu gibi durumlarda normal eğitim süresini aşabilir.
Temel itaat eğitimi 4 hafta sürmektedir. Köpeğiniz 4 hafta boyunca çiftliğimizde konaklar. Eğitimin ilk 3 haftası eğitmenlerimiz ile, son haftası da sizlerle yapacağı çalışmalar ile tamamlanır.
Temel itaat eğitiminde otur, yat, otur bekle, yat bekle, takip, aferin ve hayır komutları öğretilmektedir. Takip komutu ile köpeğiniz sol tarafınızda sizin adımlarınıza uygun şekilde sizi takip etmeyi öğrenir. Bu sayede köpeğinizin sizi çekiştirmesini veya ani hareketler yapmasını önlemiş olursunuz. Açıkçası bu komutu öğrendikten sonra köpeğiniz sizi değil, siz köpeğinizi gezdirebileceksiniz. Otur komutu köpeğinizin sakin bir şekilde sol tarafınızda oturmasını sağlar. Köpeğinizin heyecanlı ve taşkın hareketlerde bulunmasını istemediğiniz anlarda sizi oldukça rahatlatacaktır. Bu komut aynı zamanda otur bekle komutunun da temelini oluşturmaktadır.
Yat komutu ile köpeğiniz sakin ve uyumlu bir şekilde sol tarafınızda yere uzanır. Otur komutunda olduğu gibi köpeğinizin sakin bir şekilde yerde yatar durumda kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu komutumuz da yat bekle komutumuzun temelini oluşturmaktadır.
Otur bekle komutu ile; köpeğinizin kısa süreli beklemelerde sizin vereceğiniz diğer bir komuta kadar sakin bir şekilde oturarak beklemesini sağlarsınız. Dışarıdan gelebilecek her türlü harekete rağmen köpeğiniz sakin bir şekilde oturup sizi bekleyecektir. Kısa süreli beklemelerde rahatlıkla kullanabileceğiniz ve dışarıda keyifle dolaşmanızı sağlayacak temel itaat komutlarından biridir.
Yat bekle komutu ile; köpeğinizin uzun süreli beklemelerde sizin vereceğiniz diğer bir komuta kadar sakin bir şekilde yatarak beklemesini sağlarsınız. Bu komut ile köpeğinizin yanından belli bir mesafede uzaklaşsanız bile sizi gördüğü sürece yerinden kımıldamayacaktır.
Hayır komutu ile köpeğinizin yapmasını istemediğiniz davranışlarını engellenmesini sağlamış olursunuz. Hayır komutunu bütün yaşantınız içinde kullanabilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz yapılmaması gereken davranışları daha net bir şekilde anlamasını sağlayabilirsiniz. Hatta hata yapmaya meyilli olduğunda Hayır komutu ile bunu engellemeniz oldukça kolay olacaktır.
Aferin komutu; köpeğinizin yaptığı her doğru davranışı ödüllendirmek yada verdiğiniz komutu doğru şekilde tamamladığında onu motive etmek için kullandığımız bir komuttur. Böylelikle köpeğiniz doğru davranışlarının ödüllendirildiğini net bir şekilde algılayacaktır.