Koruma içgüdüsü yüksek olan Rottweiller dominat bir karaktere sahiptir. Eğitimlerine erken yaşta başlanması ve otorite sağlanması gerekir.
Rotweiller cinsi tanınmış en eski cinslerden birisidir. Fiziki olarak iri yapılı, kaslı ve dayanıklı bir anatomiye sahiptir. Kişiye odaklanan bie yapısı bulunmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren hem sosyalleştirilmesi hemde eğitimlerine başlanması gerekir.
Dominat bir karaltere sahip olan Rotweiller eğitimlerini sakin, sık ve sıkı yapılması gerekir. Eğitimlerde doğru eğitildiği taktirde oldukça başarılıdır. Ancak yanlış eğitimlerde de kontrolü zor bir hale getirelebilir. Dominat karaktere sahip olan ırklarda otorite kurulamaz ise eğitim verilmesi zor bir hale gelebilmektedir.
Kısa tüylü bir yapısı olduğu için sık taranmaya ihtiyaç duymazlar. Hatta taraktan daha ziyade kavucuklu olan eldivenlerle bakımlarını daha rahat yapılması sağlanmaktadır. Soğuk havadan hoşlanırlar. Fakat sığınacakları bir kulübe tarzı yapınında olması gerekir.
Dominat bir karakter yapısı bulunmaktadır. Ailesini korumak için kendisini tehlikeye atmaktan çekinmez. Güçlü, cesur ve vefakar bir yapıya sahiptir. Bekçilik özelliği olupta havlamasının en az olduğu cinstir.
Rotweiller kalın ve kısa tüy yapısına sahiptir. Standart renk yapıları bulunmaktadır. Her zaman siyahın üstüne kahverengi lekeler şeklinde olmalıdır.
Günlük yürüyüş ve koşu egzersizlerine ihtiyaç duyarlar. Topla oynamayı ve yüzmeyi çok seven bir cinstir.
Yeterli egzersizi karşılandığı taktirde apartman yaşantısında da yaşamını sürdürebilir. Ancak bahçe yaşantısı bu cins için daha idealdir.
Rottie olarak da bilinen bu cins köpeklerin kökeni sığır otlatmaya kullanıldıkları Roma İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. İsmini Almanya’da küçük bir kasaba olan Rottweil’den alır. 1800’lerde nesli tükenme tehlikesi geçirmesine rağmen bu gün bekçi, iz sürme, çoban, polis köpeği olma gibi bir çok özelliğinden dolayı hayli popüler bir cinstir. Yenilmez görüntüsünün yanında güçlü,cesur bir yapısı vardır. Bilinen Rottweiler’lardan örnek olarak; TheConan O’ Brien Show’dan kukla TriumphInsult Comic Dog ve FerrisBueller’sDayOff’dayer alan aile köpeği örnek verilebilir.
Her köpek kendine has özelliklere sahiptir. Genel olarak tüy, diş, tırnak ya da aşı gibi detaylı bakımlara ihtiyaç duyarlar. Rottweiler ırkı için de bu durum geçerlidir. Rottweiler cinsi köpekler, savaş köpeği olarak kullanılan bir kökenden gelir. Koruma köpeği olarak da kullanıldığı zamanlar olmuştur.
Rottweiler bakımı denildiği zaman ilk bakılacak noktalardan biri olan tüyler, pek çok türe göre kısadır. Rottweiler tüylerinin kısa olması bakımı konusunda da bir avantaj sunar. Mevsim geçişlerinde dahi minimum seviyede tüy dökerler. Tüy dökme problemi yok denecek kadar azdır dolayısıyla bakım konusunda da zorluk çıkarmazlar. Haftada 1 ya da 2 kez taranması yeterlidir.
Zeki ve çevik olan Rottweiler ırkı köpekler, doğası gereği saldırganlık gösterebilirler. Bu sebeple henüz yavruyken bir Rottweiler edinen kişilerin küçük yaşlarda onu kendilerine alıştırmaları büyük önem arz eder. Kaslı yapılarını korumak için protein ağırlıklı bir düzende beslenmesi yapılmalıdır. Çeşitli vitamin takviyeleri ile iç ve dış bakımı da sağlanmalıdır.
Rottweiler cinsi köpekler, savaş, polis ya da bekçi köpeği olarak da bilinirler. Dolayısıyla saldırganlık eğilimleri bulunur. Eğer evde beslenecekse bunlar göze alınmalıdır. Enerjilerini atmaları için koşmaları iyi bir egzersiz yapmaları gerekir. Bunun için de evde bakılsa dahi günün büyük çoğunluğunu dışarıda geçirmesine izin verilmelidir.
Parklarda, bahçelerde insanlardan ve diğer yabancı hayvanlardan uzak alanlarda rahatlıkla koşup enerjisini atmasına destek olunmalıdır. Rottweiler ırkı köpekler, köken gereği saldırıya her an hazırdır. Bu sebeple eğitimine çok önem verilmesi gerekir. İyi bir eğitim almış Rottweiler apartmanda sorunsuzca kalabilir.
Rottweiler ırkı köpeğe itaat ve sosyallik eğitimleri verilmelidir. Bu eğitimler ile birlikte ev ortamında yaşamaya uygun olurlar. Koruma ve görev köpeği olarak tercih edilen bu cins, eğitim sonunda son derece iyi bir aile köpeği de olur. Havlama konusunda da eğitilmesi gerekir. Sesleri hem kalın hem de yüksek çıkar. Eğitim sonucunda bu durum kontrol altına alınırsa apartmanda rahat bir şekilde beslenebilir.
Rottweiler ırkı köpekler, her ne kadar savaş ve saldırı köpeği olarak bilinse de sevimli yüz ifadeleri ile eğitim verildikten sonra oldukça sadık bir aile dostuna dönüşür. Almanya’nın bir kasabasından tüm dünyaya yayılan bu ırk, kalın ve güçlü ses tellerine sahiptir. Bu da havladığında çok yüksek düzeyde bir ses yayıldığını gösterir.
Havlamak, tüm köpeklerde içgüdüsel bir eylemdir. Dolayısıyla neredeyse havlamayan köpek yoktur. Ancak burada havlamanın hangi durumlarda ve ne düzeyde olduğu önem kazanır. Rottweiler ırkı köpekler, zeki olmasının yanı sıra kıvrak zekâlarıyla bilinir. Bu ırk, aynı zamanda tam bir koruma köpeğidir. Bu demek oluyor ki sahibini benimseyip onu sahiplendiğinde dış tehdit olarak gördüğü her şeye havlayabilir. Öyle ki kendi oyuncaklarını dahi henüz çok küçük yaşlardan itibaren koruma güdüsüne sahiptir.
Rottweiler köpeklerin havlamaması ve saldırmaması için onlara özel ideal ortam yaratılmalıdır. Tehdit gördüğü an saldırıya hazır olan bu cins köpeklerin bakımını yaparken de sakin, sevecen ve ilgili olunmalıdır.
Rottweiler ırkı köpeklere daima iyi, kaliteli ve besleyici mamalar verilmelidir. Fiziksel özellikleri gereği kaslı yapılara sahiptirler. Bu sebeple de bu kaslarını koruması için protein ağırlıklı bir beslenme şekli oluşturulmalıdır. Bunun için satın alınacak mamanın içeriğine çok iyi bakmak ve köpeğe uygunluğunu belirlemek son derece önemlidir.
Direkt olarak Rottweiler ırkına özel olan mamaları da araştırıp bunlara yönelmek, doğru bir seçim olabilir. Emin olunmayan durumlarda uzman bir veteriner hekim ile iletişime geçilerek doğru sonuca varılabilir. Mamanın iyi olması, tüylerine ve cilt yapısına da etki eder. Ayrıca vücut sağlığında da büyük oranda etkilidir.
Rottweiler maması ne kadar iyiyse köpeğin enerjisi ve hareketliliği de o kadar iyi olur. Canlı ve atik olması için belirli saatler ve belirli porsiyonlar ile mama vermeye özen gösterilmelidir. Özellikle çok hareket ettiği günlerde ekstra olarak porsiyon üzerine çıkılabilir. Böylece kalori açığı kapanmış olur ve köpek yeterli besiyi vücuduna alır.
Köpekler özellikle yenidoğan ve yaşlılık evrelerinde çok uzun saatler uyuyabilir. Bu çok normal ve olağan bir durumdur. Ancak bir köpek cinsi vardır ki uykuyu her yaşta sever. Rottweiler de bu köpekler arasında yer alır. Günün dilediği saatinde uzun süreler uyuyabilir. Ancak uyumaları için de ortamın çok rahat olması gerekir. Rottweiler ırkı köpekler uyku için daha çok sessiz ortamları tercih ederler.
Rottweiler ırkı köpeklerde uyku ortalama 15 ile 16 saat denebilir. Köpeğin günlük aktivitesine göre azalıp artabilir. Yavrular ve yaşlı köpekler için bu süre günde 20 saate kadar uzanabilir. Böyle bakıldığı zaman günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirdiği düşünülebilir. Ancak bu süreçler geçicidir. Yavru Rottweiler’ın gelişmesi ve normal uyku sürecine geçmesi çok uzun zaman almaz.
Köpeklerde ısırmak son derece doğal bir eylemdir. Yavru ile yetişkin bir köpeğin ısırması farklı anlamlara gelebilir. Yavru Rottweiler eğer sahibini ısırıyorsa bu kötü bir anlamda değildir. Henüz çok küçük olduğundan sahibini de köpek sürüsünden biri sanıyor olabilir. Yani bir yavru köpek nasıl ki kardeşleriyle ısırarak, boğuşarak oyunlar oynuyorsa; sahibini de böyle oyun oynama arzusuyla ısırabilir. Oyun dışında ise diş çıkarma dönemlerinde ısırması mümkündür.
Köpekler söz konusu olduğu zaman ne söylediği de anlaşılmadığı için pek çok kişi sebepsiz yere onların ısırdığını düşünebilir. Ancak durum aslında hiç de öyle değildir. Köpeklerin birini ya da bir yeri ısırması için kendilerince haklı sebepleri vardır. Saldırgan yapılarıyla bilinen Rottweiler cinsi köpeklerde de bu durum böyledir. Tehdit unsuru gördüğünde diş gösterir, hırlar ve saldırı hali hissederse ısırabilir.
Eğitim, tüm evcil köpekler için son derece önemli bir olaydır. Eğitim verilmediği sürece bir köpeği sahibine ve yaşadığı yere alıştırmak fazlasıyla zor olur. Eğitim için de genellikle yavru köpekler tercih edilir. Yaş ilerledikçe bu durum zorlayıcı olabilir.
Yenidoğan Rottweiler tuvalet eğitimi için acele edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki insan yavrularında dahi bebekler, tuvaletin anlamını bilmezler. Hayvanlar aleminde de aslında bu durum böyledir. Kavrayabilmesi için ona zaman tanınmalıdır. En erken tuvalet eğitimi dönemi 4. haftanın sonu olmalıdır. Daha erken denemeler de yapılabilir ancak başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali daha yüksektir. 4. haftasını tamamlayan, yani 1 aylık olan Rottweiler yavrusu için artık tuvalet eğitimine geçmenin tam zamanıdır.
Tuvalet için yaşam alanında ona özel bir bölüm ayarlanmalıdır. Hatta yemek için de sabit özel bir alanı olmalıdır. Böylece kavraması çok daha hızlı olur. Mama ve su saatlerle verilmeli ve ardından tuvalet için de belirli bir saat seçilip her gün bu düzende ilerlenmelidir. Bu şekilde yapılması, Rottweiler cinsi köpeğin aklında da kodlanacak ve kalıcılığı artacaktır.
Tuvalet için belirlenen alan dışında köpeğin farklı bir yere gitmesine izin verilmemelidir. Saatli olarak bu alana götürülen köpek, belirli bir süre boyunca burada beklemelidir. Yavru bir Rottweiler eğitiliyorsa; onlar için ideal tuvalet zamanı genellikle yemeklerden önce gelir. Ayrıca uyku saatlerinden önce de tuvaletlerini yapmaya meyillidirler.
Köpeklerin pek çoğu suyu ve suya girmeyi çok sever. Bununla birlikte iyi bir yüzücü olan cinsler de vardır. Hal böyle olunca akıllara Rottweiler yüzebilir mi diye sorular gelebilir. Bu sorunun cevabı ise evettir. Pek çok cins gibi Rottweiler ırkı köpekler de suya girebilir, denizde yüzebilirler.
Her ne kadar denize girip yüzen Rottweiler cinsi köpekler olsa da bu ırka sahip her köpek aynı değildir. Yani köpeğiniz suya girmeyi hiç sevmiyor olabilir. Bazı Rottweiler cinsi köpekler yüzmeye karşı çok hevesli değildir. Denize girmeleri ve yüzmeleri için bir zorlama yapılması uygun olmaz. Eğer köpek girmek istiyorsa kısa süreliğine ona eşlik edilebilir.
Rottweiler ırkı köpekler kaslı ve ağır yapılarıyla bilinirler. Erkek Rottweiler cinsi köpekler 50 - 60 kg; dişi olanlar ise 35 - 48 kg civarında ağırlığa sahiptir. Neredeyse yetişkin bir insan ağırlığında olan bu cinsin köpekleri yüzmeye çok elverişli değildir. Yine de oyun amaçlı deniz kıyısında koşabilir, eğlenebilir.
Çoğu köpek cinsinde tüy dökülmesi oldukça normal bir durumdur. Nasıl ki insanların belirli dönemlerde saçları dökülür, bu durum köpek dostlarınız için de aynıdır. Çok fazla tüylü olmasalar dahi Rottweiler cinsi köpeklerde de tüy dökme görülür. Hatta belirli mevsim dönemlerinde tüyleri tıraşlanabilir.
Rottweiler cinsi köpeklerde yoğun bir tüy dökümü görüldüğünde veya mevsime bağlı tüy dökme zamanlarında tüyleri kesilebilir. Ancak bu, çoğunlukla ev ortamında yaşayan Rottweiler cinsi için geçerlidir. Ayrıca düzenli tarama işlemi de unutulmamalıdır. Tüy dökme zamanlarında her gün düzenl olarak tarama yapılmalı, ölü tüylerden hayvan arındırılmalıdır.
Tüy dökme her zaman doğal sebeplere bağlı değildir. Mama alerjisi veya pirelenme gibi faktörlere bağlı olarak da tüy dökme görülebilir. Pire, bit ve mayt gibi parazitler köpeğe ulaştıysa boyun ve kuyruk bölgelerinde açılmalar görülebilir. Bu parazitler genellikle buralarda yer alır ve tüy dökümüne neden olur. Çoğalması derisini tahriş edeceğinden önceden önlem alınması gerekir. Önlem için de aşı ve bakımları aksatılmamalıdır.
Alman kökenli olan Rottweiler ırkı köpeklerin, Almanya’nın Rottweil kasabasından geldiği bilinir. Alman Kasabı ismiyle de bilinirler. Bekçi, polis köpeği olarak yaygın bir tercih edilme vardır. Ayrıca aileler de evlerde Rottweiler besleyebilir.
Rottweiler ırkı köpekler, güç timsali olarak anılırlar. Atletik bir yapıları vardır. Uzun dönemler ordu koruma görevi bulunan bu cins köpekler, 1800’lü yıllarda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da 1900’lerde yeniden canlanmış ve günümüzde hala varlığını yaygın şekilde sürdürmektedir.
Büyük boy köpekler denildiğinde ilk sıralarda yer alan Rottweiler, diğer pek çok köpek gibi belirli zamanlarda uluyabilir. Bu, çok doğal bir eylemdir. Ancak iyi takip edilmelidir. Bazı hastalık durumlarında da uluyarak bunu sahibine belli etme eyilimleri vardır.
Rottweiler uluyorsa bu bazen de tehlike geliyor demektir. Köpekler tehlikeyi önceden sezebilirler. Savaş köpeği olarak bilinen Rottweiler da sezgileriyle tehlikeyi fark edebilir, uluyabilir ve saldırı durumlarına karşı harekete geçebilir.
Rottweiler yaşam süresi 8 - 10 yıl arasıdır. Bu süre iyi bir bakım ile uzayabilir. Güçlü, kaslı ve zeki hayvanlardır. Cesur ve korkusuz karakter yapıları bulunur. Bu da onları kökenlerine bağlı kılar. Uzun yıllar önce savaş köpeği olarak tercih edilen Rottweiler, erkek türlerinde 60 - 69 cm; dişilerde ise 56 - 63 cm aralığında olur. Kilo olarak ise erkeklerde 60 kg’ya kadar çıkabilir. Böylesi güçlü bir hayvan olan Rottweiler, genellikle siyah renklidir. Minik gözleri ve gözlerinin aksine geniş, büyük ve kemikli yüzleri vardır.
Rottweiler ırkı köpeğinizin cinsiyetini öğrenmek için karın bölgesine veya kuyruk bölgesine bakmanız gerekir. Köpeklerin cinsiyeti buradan anlaşılır. Eğer erkek cinsel organına benzer bir şey görüyorsanız bu köpeğiniz erkek demektir. Bunun yerine bir boşluk hakimse köpek dişidir.
Her köpek kendine has özelliklere sahiptir. Genel olarak tüy, diş, tırnak ya da aşı gibi detaylı bakımlara ihtiyaç duyarlar. Rottweiler ırkı için de bu durum geçerlidir. Rottweiler cinsi köpekler, savaş köpeği olarak kullanılan bir kökenden gelir. Koruma köpeği olarak da kullanıldığı zamanlar olmuştur.
Rottweiler bakımı denildiği zaman ilk bakılacak noktalardan biri olan tüyler, pek çok türe göre kısadır. Rottweiler tüylerinin kısa olması bakımı konusunda da bir avantaj sunar. Mevsim geçişlerinde dahi minimum seviyede tüy dökerler. Tüy dökme problemi yok denecek kadar azdır dolayısıyla bakım konusunda da zorluk çıkarmazlar. Haftada 1 ya da 2 kez taranması yeterlidir.
Zeki ve çevik olan Rottweiler ırkı köpekler, doğası gereği saldırganlık gösterebilirler. Bu sebeple henüz yavruyken bir Rottweiler edinen kişilerin küçük yaşlarda onu kendilerine alıştırmaları büyük önem arz eder. Kaslı yapılarını korumak için protein ağırlıklı bir düzende beslenmesi yapılmalıdır. Çeşitli vitamin takviyeleri ile iç ve dış bakımı da sağlanmalıdır.
Rottweiler cinsi köpekler, savaş, polis ya da bekçi köpeği olarak da bilinirler. Dolayısıyla saldırganlık eğilimleri bulunur. Eğer evde beslenecekse bunlar göze alınmalıdır. Enerjilerini atmaları için koşmaları iyi bir egzersiz yapmaları gerekir. Bunun için de evde bakılsa dahi günün büyük çoğunluğunu dışarıda geçirmesine izin verilmelidir.
Parklarda, bahçelerde insanlardan ve diğer yabancı hayvanlardan uzak alanlarda rahatlıkla koşup enerjisini atmasına destek olunmalıdır. Rottweiler ırkı köpekler, köken gereği saldırıya her an hazırdır. Bu sebeple eğitimine çok önem verilmesi gerekir. İyi bir eğitim almış Rottweiler apartmanda sorunsuzca kalabilir.
Rottweiler ırkı köpeğe itaat ve sosyallik eğitimleri verilmelidir. Bu eğitimler ile birlikte ev ortamında yaşamaya uygun olurlar. Koruma ve görev köpeği olarak tercih edilen bu cins, eğitim sonunda son derece iyi bir aile köpeği de olur. Havlama konusunda da eğitilmesi gerekir. Sesleri hem kalın hem de yüksek çıkar. Eğitim sonucunda bu durum kontrol altına alınırsa apartmanda rahat bir şekilde beslenebilir.
Rottweiler ırkı köpekler, her ne kadar savaş ve saldırı köpeği olarak bilinse de sevimli yüz ifadeleri ile eğitim verildikten sonra oldukça sadık bir aile dostuna dönüşür. Almanya’nın bir kasabasından tüm dünyaya yayılan bu ırk, kalın ve güçlü ses tellerine sahiptir. Bu da havladığında çok yüksek düzeyde bir ses yayıldığını gösterir.
Havlamak, tüm köpeklerde içgüdüsel bir eylemdir. Dolayısıyla neredeyse havlamayan köpek yoktur. Ancak burada havlamanın hangi durumlarda ve ne düzeyde olduğu önem kazanır. Rottweiler ırkı köpekler, zeki olmasının yanı sıra kıvrak zekalarıyla bilinir. Bu ırk, aynı zamanda tam bir koruma köpeğidir. Bu demek oluyor ki sahibini benimseyip onu sahiplendiğinde dış tehdit olarak gördüğü her şeye havlayabilir. Öyle ki kendi oyuncaklarını dahi henüz çok küçük yaşlardan itibaren koruma güdüsüne sahiptir.
Rottweiler köpeklerin havlamaması ve saldırmaması için onlara özel ideal ortam yaratılmalıdır. Tehdit gördüğü an saldırıya hazır olan bu cins köpeklerin bakımını yaparken de sakin, sevecen ve ilgili olunmalıdır.
Rottweiler ırkı köpeklere daima iyi, kaliteli ve besleyici mamalar verilmelidir. Fiziksel özellikleri gereği kaslı yapılara sahiptirler. Bu sebeple de bu kaslarını koruması için protein ağırlıklı bir beslenme şekli oluşturulmalıdır. Bunun için satın alınacak mamanın içeriğine çok iyi bakmak ve köpeğe uygunluğunu belirlemek son derece önemlidir.
Direkt olarak Rottweiler ırkına özel olan mamaları da araştırıp bunlara yönelmek, doğru bir seçim olabilir. Emin olunmayan durumlarda uzman bir veteriner hekim ile iletişime geçilerek doğru sonuca varılabilir. Mamanın iyi olması, tüylerine ve cilt yapısına da etki eder. Ayrıca vücut sağlığında da büyük oranda etkilidir.
Rottweiler maması ne kadar iyiyse köpeğin enerjisi ve hareketliliği de o kadar iyi olur. Canlı ve atik olması için belirli saatler ve belirli porsiyonlar ile mama vermeye özen gösterilmelidir. Özellikle çok hareket ettiği günlerde ekstra olarak porsiyon üzerine çıkılabilir. Böylece kalori açığı kapanmış olur ve köpek yeterli besiyi vücuduna alır.
Köpekler özellikle yenidoğan ve yaşlılık evrelerinde çok uzun saatler uyuyabilir. Bu çok normal ve olağan bir durumdur. Ancak bir köpek cinsi vardır ki uykuyu her yaşta sever. Rottweiler de bu köpekler arasında yer alır. Günün dilediği saatinde uzun süreler uyuyabilir. Ancak uyumaları için de ortamın çok rahat olması gerekir. Rottweiler ırkı köpekler uyku için daha çok sessiz ortamları tercih ederler.
Rottweiler ırkı köpeklerde uyku ortalama 15 ile 16 saat denebilir. Köpeğin günlük aktivitesine göre azalıp artabilir. Yavrular ve yaşlı köpekler için bu süre günde 20 saate kadar uzanabilir. Böyle bakıldığı zaman günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirdiği düşünülebilir. Ancak bu süreçler geçicidir. Yavru Rottweiler’ın gelişmesi ve normal uyku sürecine geçmesi çok uzun zaman almaz.
Köpeklerde ısırmak son derece doğal bir eylemdir. Yavru ile yetişkin bir köpeğin ısırması farklı anlamlara gelebilir. Yavru Rottweiler eğer sahibini ısırıyorsa bu kötü bir anlamda değildir. Henüz çok küçük olduğundan sahibini de köpek sürüsünden biri sanıyor olabilir. Yani bir yavru köpek nasıl ki kardeşleriyle ısırarak, boğuşarak oyunlar oynuyorsa; sahibini de böyle oyun oynama arzusuyla ısırabilir. Oyun dışında ise diş çıkarma dönemlerinde ısırması mümkündür.
Köpekler söz konusu olduğu zaman ne söylediği de anlaşılmadığı için pek çok kişi sebepsiz yere onların ısırdığını düşünebilir. Ancak durum aslında hiç de öyle değildir. Köpeklerin birini ya da bir yeri ısırması için kendilerince haklı sebepleri vardır. Saldırgan yapılarıyla bilinen Rottweiler cinsi köpeklerde de bu durum böyledir. Tehdit unsuru gördüğünde diş gösterir, hırlar ve saldırı hali hissederse ısırabilir.
Eğitim, tüm evcil köpekler için son derece önemli bir olaydır. Eğitim verilmediği sürece bir köpeği sahibine ve yaşadığı yere alıştırmak fazlasıyla zor olur. Eğitim için de genellikle yavru köpekler tercih edilir. Yaş ilerledikçe bu durum zorlayıcı olabilir.
Yenidoğan Rottweiler tuvalet eğitimi için acele edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki insan yavrularında dahi bebekler, tuvaletin anlamını bilmezler. Hayvanlar aleminde de aslında bu durum böyledir. Kavrayabilmesi için ona zaman tanınmalıdır. En erken tuvalet eğitimi dönemi 4. haftanın sonu olmalıdır. Daha erken denemeler de yapılabilir ancak başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali daha yüksektir. 4. haftasını tamamlayan, yani 1 aylık olan Rottweiler yavrusu için artık tuvalet eğitimine geçmenin tam zamanıdır.
Tuvalet için yaşam alanında ona özel bir bölüm ayarlanmalıdır. Hatta yemek için de sabit özel bir alanı olmalıdır. Böylece kavraması çok daha hızlı olur. Mama ve su saatlerle verilmeli ve ardından tuvalet için de belirli bir saat seçilip her gün bu düzende ilerlenmelidir. Bu şekilde yapılması, Rottweiler cinsi köpeğin aklında da kodlanacak ve kalıcılığı artacaktır.
Tuvalet için belirlenen alan dışında köpeğin farklı bir yere gitmesine izin verilmemelidir. Saatli olarak bu alana götürülen köpek, belirli bir süre boyunca burada beklemelidir. Yavru bir Rottweiler eğitiliyorsa; onlar için ideal tuvalet zamanı genellikle yemeklerden önce gelir. Ayrıca uyku saatlerinden önce de tuvaletlerini yapmaya meyillidirler.
Köpeklerin pek çoğu suyu ve suya girmeyi çok sever. Bununla birlikte iyi bir yüzücü olan cinsler de vardır. Hal böyle olunca akıllara Rottweiler yüzebilir mi diye sorular gelebilir. Bu sorunun cevabı ise evettir. Pek çok cins gibi Rottweiler ırkı köpekler de suya girebilir, denizde yüzebilirler.
Her ne kadar denize girip yüzen Rottweiler cinsi köpekler olsa da bu ırka sahip her köpek aynı değildir. Yani köpeğiniz suya girmeyi hiç sevmiyor olabilir. Bazı Rottweiler cinsi köpekler yüzmeye karşı çok hevesli değildir. Denize girmeleri ve yüzmeleri için bir zorlama yapılması uygun olmaz. Eğer köpek girmek istiyorsa kısa süreliğine ona eşlik edilebilir.
Rottweiler ırkı köpekler kaslı ve ağır yapılarıyla bilinirler. Erkek Rottweiler cinsi köpekler 50 - 60 kg; dişi olanlar ise 35 - 48 kg civarında ağırlığa sahiptir. Neredeyse yetişkin bir insan ağırlığında olan bu cinsin köpekleri yüzmeye çok elverişli değildir. Yine de oyun amaçlı deniz kıyısında koşabilir, eğlenebilir.
Çoğu köpek cinsinde tüy dökülmesi oldukça normal bir durumdur. Nasıl ki insanların belirli dönemlerde saçları dökülür, bu durum köpek dostlarınız için de aynıdır. Çok fazla tüylü olmasalar dahi Rottweiler cinsi köpeklerde de tüy dökme görülür. Hatta belirli mevsim dönemlerinde tüyleri tıraşlanabilir.
Rottweiler cinsi köpeklerde yoğun bir tüy dökümü görüldüğünde veya mevsime bağlı tüy dökme zamanlarında tüyleri kesilebilir. Ancak bu, çoğunlukla ev ortamında yaşayan Rottweiler cinsi için geçerlidir. Ayrıca düzenli tarama işlemi de unutulmamalıdır. Tüy dökme zamanlarında her gün düzenl olarak tarama yapılmalı, ölü tüylerden hayvan arındırılmalıdır.
Tüy dökme her zaman doğal sebeplere bağlı değildir. Mama alerjisi veya pirelenme gibi faktörlere bağlı olarak da tüy dökme görülebilir. Pire, bit ve mayt gibi parazitler köpeğe ulaştıysa boyun ve kuyruk bölgelerinde açılmalar görülebilir. Bu parazitler genellikle buralarda yer alır ve tüy dökümüne neden olur. Çoğalması derisini tahriş edeceğinden önceden önlem alınması gerekir. Önlem için de aşı ve bakımları aksatılmamalıdır.
Alman kökenli olan Rottweiler ırkı köpeklerin, Almanya’nın Rottweil kasabasından geldiği bilinir. Alman Kasabı ismiyle de bilinirler. Bekçi, polis köpeği olarak yaygın bir tercih edilme vardır. Ayrıca aileler de evlerde Rottweiler besleyebilir.
Rottweiler ırkı köpekler, güç timsali olarak anılırlar. Atletik bir yapıları vardır. Uzun dönemler ordu koruma görevi bulunan bu cins köpekler, 1800’lü yıllarda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da 1900’lerde yeniden canlanmış ve günümüzde hala varlığını yaygın şekilde sürdürmektedir.
Büyük boy köpekler denildiğinde ilk sıralarda yer alan Rottweiler, diğer pek çok köpek gibi belirli zamanlarda uluyabilir. Bu, çok doğal bir eylemdir. Ancak iyi takip edilmelidir. Bazı hastalık durumlarında da uluyarak bunu sahibine belli etme eyilimleri vardır.
Rottweiler uluyorsa bu bazen de tehlike geliyor demektir. Köpekler tehlikeyi önceden sezebilirler. Savaş köpeği olarak bilinen Rottweiler da sezgileriyle tehlikeyi fark edebilir, uluyabilir ve saldırı durumlarına karşı harekete geçebilir.
Rottweiler yaşam süresi 8 - 10 yıl arasıdır. Bu süre iyi bir bakım ile uzayabilir. Güçlü, kaslı ve zeki hayvanlardır. Cesur ve korkusuz karakter yapıları bulunur. Bu da onları kökenlerine bağlı kılar. Uzun yıllar önce savaş köpeği olarak tercih edilen Rottweiler, erkek türlerinde 60 - 69 cm; dişilerde ise 56 - 63 cm aralığında olur. Kilo olarak ise erkeklerde 60 kg’ya kadar çıkabilir. Böylesi güçlü bir hayvan olan Rottweiler, genellikle siyah renklidir. Minik gözleri ve gözlerinin aksine geniş, büyük ve kemikli yüzleri vardır.
Rottweiler ırkı köpeğinizin cinsiyetini öğrenmek için karın bölgesine veya kuyruk bölgesine bakmanız gerekir. Köpeklerin cinsiyeti buradan anlaşılır. Eğer erkek cinsel organına benzer bir şey görüyorsanız bu köpeğiniz erkek demektir. Bunun yerine bir boşluk hakimse köpek dişidir.
Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.