Soğuk iklimi seven Siberian Husky korkutucu bakışlarının aksine sevgi dolu bir ırktır. Özgürlüğüne düşkün ve inatçı bir mizacı olduğundan eğitimleri sırasında biraz güçlük yaşanabilir. Siberian Husky ’ler gerektiği zaman havlamak yerine ulumayı tercih eden bir karaktere sahiptir.
Kendi cinsleri ile iyi geçinirler ancak diğer ev hayvanları ile iyi geçinmeleri için özenli bir eğitim gerekir. Kedi gibi küçük hayvanlarla geçinemezler. Çocuklarla araları çok iyidir. Eğer Husky cinsi bir köpeğiniz varsa yanına bir tane daha almanız gerekebilir çünkü yalnız kalmayı sevmezler. Kafatasları yuvarlak, gözleri badem gibi, dik, üçgen ve tüylü kulakları vardır. Burun rengi ısıya göre değişiklik gösterir. Kışır burnunun rengi pembeye döner.Sibirya Husky gözleri mavi, yeşil, kahverengi yada ela olabilir. Huskylerin gözleri biri mavi diğeri ela yada kahverengi olabilir. Diğer bir çeşit ise mavi ile karışık başka renkli irise sahip olabilir. Bu özellikleriyle gösteri köpeği olarak ender bulunan bir cinstir. Kuyruğu kıvrık, ayakları tüylü ve ovaldir.
Bu ırka dahil köpekler sadece kendisine anlam ifade eden komutları dikkate alırlar. Özgür ruhludur bu yüzden eğitisinin ona karşı sabırlı olması ve doğasına anlayışlı yaklaşması gerekir.
Bir tarak yada fırça ile haftalık taranması gerekir. Bu işlem özellikle arka bacaklara ve genel anlamda köpek tüy dökerken uygulanmalıdır. Banyo ise sadece gerektiğinde yaptırılmalıdır. 10-14 yıl arasında ömürleri vardır. Genel anlamda sağlıklıdır ancak yaşlandığında kanser riski olabilir. Göz problemleri de olduğu bilinir. Huskyler obezite tehlikesi olan ırklardır. Bu yüzden öğünlere dikkat edilmesi hatta bir veterinerden ona uygun bir diyet programı ile ilgili bilgi alınması gerekir. Balık yağı bi diyetin önemli bir parçasıdır.
Maceracı, akıllı ve inatçı bir karaktere sahiptir. Herkesle arkadaş olmak ister bu yüzden ideal bir bekçi köpeği olamaz. Yürümeyi severler, enerji ve özgürlük duygusu ile yoğrulmuşlardır. Oyun oynarken çok aktiftir.
Alt katman pürüzsüz ve yoğundur, üst katman ise kısa, düzdür. Her türlü sade ve renk kombinasyonu uygundur. Ancak en fazla karşılaşılan renkleri saf beyaz, siyah beyaz, gri ve bakır kırmızısıdır. Bu renklerle birlikte üzerinde sarı lekeler olabilir. Yılda iki kere tüy dökerler.
Metrelerce ağır kızak çekme alışkanlıkları olduğundan da anlaşılacaği üzere fiziksel aktivitelerde bulunması gereken bir cinstir. Eğer bir kızağınız yoksa en az günde bir saat siz bisiklet sürerken yada koşu yaparken onun da sizinle gelmesini sağlayın. Eğer yeterli egzersiz yapamazsa bu onun için iyi olmaz. Ancak sıcak iklimlerde çok fazla egzersize maruz kalmamalıdır çünkü ancak soğuk havaya ayak uydurabilir. Apartman hayatına uygun bir yapısı yoktur.
Sıcak iklimlere uygun bir köpek ırkı değildir. Yaz aylarında uyuması için serin bir yerin olması gerekir.Apartman hayatına uygun bir yapısı yoktur.
Sibirya Husky'nin (Chukcha, Keshia yada Kutup Husky olarak da bilinir) Doğu Sibirya'da Chukchi kabilesinin kızak köpeği kökenli olduğunu söylemek mümkündür. 20. yüzyılda Alaska'ya ithal edilmiştir. 1910 yılında ikinci sene katıldığı 'All-Alaska Sweepstakes' (Nome'dan Candle'a) yarışında yerli türleri domine etmesinden dolayı dikkatleri üzerine çekmiştir. 1925 yılında altın madencisi olan Leonhard Seppla'nın bu cinsten kurduğu meşhur takımla diptheria serumunu yerine ulaştırarak yüzlerce hayatın kurtulmasını sağladığında daha da dikkat çekici bir hal almıştır. Bu olay 'Great Race of Mercy' adıyla bilinir ve Sibirya Husky cinsinin sesini duyurabildiği önemli bir olaydır. Central Park'ta Seppala'nın takımının adına bir heykel bulunmaktadır. 1930'da Rusya son Sibirya Husky grubunun Sibirya'dan ihrac edilmesine izin vermiştir; aynı yıl Amerikan Kennel Kulübü bu ırkı resmi olarak tanımıştır. İşte o grup Husky'ler ve Leonhard Seppala'nın köpekleri bu günün atalarını oluşturur. Günümüzde Sibirya Husky cinsi; gösteri köpeği, ev hayvanı ve kızak yarış köpeği olarak hizmet vermektedir. Disney filmlerinde boy göstermektedir ve bu filmlerde geçen hikayeler gerçek Sibirya Husky hikayelerinden esinlenmiştir. Kuzeydoğu ve Michigan Teknoloji Üniversitesi'nin maskotudur. Laika isimli dişi Husky Sputnik 2 ile uzaya gittiğinde orbite giren ilk hayvan olmuştur.
Sibirya kurdu yani Siberian Husky, aile bireylerine, farklı hayvan türlerine; özellikle de diğer köpeklere karşı son derece sıcakkanlıdır. Bu nedenle adaptasyon süreci uzun sürmez. Aynı zamanda bakımını yapmak da fazla zorlayıcı olmaz. Sibirya kurdu oldukça titiz bir köpektir. Kendini temiz tutar. Bu sayede de fazla kokmaz. Bu ise bakım ihtiyacını azaltan bir faktör olarak kabul edilir.
Tüylerinin dökülmesini engellemek için her hafta 1 ya da 2 defa fırçalayıp taramak önerilir. Böylece düzenli olarak ölü tüylerden arınması sağlanır. Aynı zamanda daha güçlü, sağlıklı ve canlı tüylere de kavuşması sağlanır. Sibirya kurdu kendisini temizleyebilen bir ırktır. Bu nedenle banyo ihtiyacı yılda 2 ya da 3 defa ile sınırlıdır. Banyo yaptırırken ise özel köpek şampuanı kullanımı tavsiye edilir.
Sibirya kurdu ırkına mensup köpeklerin tırnaklarının fazla uzamasına izin vermeden kesilmesi gerekir. Kırılmadan ya da çatlamadan evvel fark edebilmek için bakımlar esnasında rutin kontrolleri yapılmalıdır. Her ay köpek tırnak makası ile 1 ya da 2 kez çok derin olmayacak şekilde kesmeye özen gösterilmelidir. Dişlerini de düzenli fırçalamaya da önem verilmesi gerekir. Cildi, kulakları, burnu, gözleri, bacakları ve patileri haftalık olarak kontrol edilmelidir. Olağandışı bir şey görülürse mutlaka veterinere götürülmelidir.
Bu köpek ırkı apartman yaşamına ne yazık ki kolay kolay alışamaz. Bu yüzden bahçeli evlerde beslenmeleri daha doğru olur. Genel olarak bağımsız bir şekilde ve soğuk bölgelerde yaşamaları ile bilinen bir ırktır. Bu nedenle Sibirya kurdu ırkının özgür bir alanda yaşaması doğasına daha uygundur. Bu köpekler, aynı zamanda son derece inatçıdır. Başına buyruk şekilde hareket etmeyi sever. Ayrıca kendisine komut verilmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle apartmanda beslemeye pek elverişli değildir.
Sık sık uluyan bir köpek olduğu için komşuları rahatsız etme riski de vardır. Ancak doğru bir eğitim vererek ve günlük egzersiz ihtiyacını karşılayarak apartman hayatında bu durumların yaşanmasına engel olunabilir. Sibirya kurdu ırkına mensup olan köpekler, egzersiz yapamaz ve enerjisini atamazsa agresifleşir. Bu tepkisini ise havlayarak ya da uluyarak dile getirir. Onu uzun süre yalnız bırakmak da bu tür davranışlara yol açabilir. Bu nedenle apartmanda oturanların Sibirya kurdu sahiplenmeden önce bunları hesaba katması önemlidir.
Sibirya kurtları, genel olarak fazla havlamazlar. Bu yüzden iyi bir bekçi köpeği olmadıkları söylenebilir. Bu ırk, havlamayı pek sevmese de ulumayı sever. Yabancılarla çok çabuk kaynaştığı için hırsızlara bile sevgiyle yaklaşabilir. Fakat bu durum, Sibirya kurdunun hiç havlamayacağı anlamına gelmez. Onlar da her köpek ırkı gibi belli sebeplerle havlama davranışı gösterebilirler. Böcek sokması ya da beyin hastalığı gibi tıbbi sorunlar baş gösterdiği zaman havlama durumu ortaya çıkabilir. Sahibini bir nedenden dolayı ikaz etmeye çalışmak istemesi gibi durumlar da yine havlamaya sebep olabilir.
Sibirya kurdu, kendini tehdit altında ya da yalnız hissettiği zamanlarda şikayetini havlayarak belli etmeye çalışır. Bununla beraber; terk edilme korkusu, duygularını göstermek istemesi ya da bir yerinin ağrıması gibi durumlar havlamaya yol açabilir. Aynı zamanda Sibirya kurdu cinsi, canı sıkıldığında dikkat çekmek amacıyla ve oyun oynarken heyecanlanması durumunda da yine havlayabilir.
Bu köpek ırkı yemek artıklarından hiç hazzetmez. Onun yerine taze köpek mamalarıyla beslenmeyi tercih eder. Köpek maması yerine ya da ona ilaveten destekleyici amaçlı normal yiyecekler kullanılacaksa pişmiş kemikten kaçınılmalıdır. Sibirya kurtlarının beslenme programında yağ oranı düşük gıdalara yer verilmesi daha doğrudur. Kuru mamalardan ve köpek ödüllerinden de faydalanılabilir. Ancak bunların fazlası obeziteye sebebiyet verir. Ondan dolayı miktarını iyi ayarlamak gerekir.
Sibirya kurtlarının günlük öğün sayısı diğer köpek türlerine nazaran daha azdır. Günde kaç öğün yemesi gerektiğine köpeğin kilosu, genel sağlık durumu ve besin ihtiyaçları doğrultusunda karar verilmelidir. Yavruluk dönemindeki Sibirya kurdu cinsi köpekler için tavsiye edilen günlük öğün sayısı 5 kezdir. Yetişkinlerde ise bu sayı daha da azaltılabilir.
Bütün yetişkin köpekler gibi bu ırka mensup olan köpekler de her gün ortalama 15 ile 16 saat uykuya gereksinim duyarlar. Her zamankinden daha fazla ya da daha az uyumaya başladıysa veteriner hekim ile görüşülmelidir. Bunun altında bir sağlık sorunu olabilir.
Yetişkin bir Husky için günlük 12 saat uyku da yeterli olabilir. Bu, atletik ve enerjik vücut yapısına sahip olan köpekler için uzun bir süre gibi gelebilir. Ancak biyolojik ihtiyaçları bu ırkta uyku süresinin fazla olmasına yol açar. Yaşlı ve yavru köpekler ise yetişkin olanlardan daha çok uykuya gereksinim duyar. Tabii ki köpeğin genel sağlık durumu, boyutu ve aktivite düzeyi de uyku süresinde belirleyici rol oynar.
Huskyler; ısırmak, zıplamak ya da atlamak gibi tuhaf davranışları severler. Bunları yaparken de aşırıya gitmemesi için eğitilmelidir. Sibirya kurdunun koruma ya da kollama içgüdüsü, bazen insanları veya hayvanları ısırmasına sebebiyet verebilir. Sibirya kurtları genel olarak kişilerin iyi veya kötü niyetli olduğunu tam anlamadan havlama, ısırma ya da benzeri eylemlerde bulunmaz. Fakat bazen de sahiplenme güdüsüyle bu tarz davranışlara başvurabilir.
Kimi zaman da kendisini korumak için ani bir refleks olarak ısırmayı tercih edebilir. Bu, aslında kontrolsüz olarak gerçekleşen bir harekettir. Eğer birini tehdit olarak algılarsa, savunma mekanizmasını devreye sokarak onu ısırıp kaçar. Bu şekilde de kendini güvene aldığına kanaat getirir.
Emziren Sibirya kurtları hormonlarının etkisiyle ısırmaya daha yatkın olurlar. Yavrularını korumak amacıyla saldırganlaşabilen bu köpeklere karşı temkinli davranmak lazımdır. Canının yanması, kaşıntı, kuduz ve benzeri çeşitli sağlık problemleri yine kendini ısırma davranışı ile gösterebilir.
Sibirya kurdu köpek türü, kaçmaya meyilli olduğu için tuvalet eğitimi konusunda sahibini zorlayabilir. Eğer tuvalet eğitimleri sırasında dışarı çıkarılacak ise tasmalı dolaştırılmaları daha doğru olur. Zira fırsatını bulur bulmaz hemen kaçabilir. Tuvalet için ona özel bir alan oluşturulması gerekir. Aynı zamanda tuvaletini mümkünse hep dışarıda yapması sağlanmalıdır.
Tuvalet için belirlenmiş alana yaptığı zaman onu ödüllendirerek ilgili bölgeyi benimsemesine yardımcı olmak tavsiye edilir. Bu alanın 4 adıma 4 adım ebadında olması önerilir. Sibirya kurtları, tuvalet için uygun bir tasma ile dışarı çıkarılmalıdır. Ardından tasma gevşek bırakıp tuvaletini alanın ortasına yapması için beklenmelidir. Bunu hemen gerçekleştirmeyecek olsa bile 15 ile 20 dakika gibi bir süre yeterli gelir. Dışarı çıkarmak için en uygun zaman yemekten sonradır. Yavrularda tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkma sıklığı daha fazla olabilir. Yaşı ilerledikçe tuvalet ihtiyacını kendisi haber vermeye başlar.
Sibirya kurtları, bakıcı kontrolünde yüzebilirler. Denize girmeleri önerilmese de havuzda yüzmeleri sakıncalı değildir. Bu hayvanların yüksek sıcaklıklarda egzersiz yapmamaları gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü soğuk hava şartlarına uygun bir ırktır. Bu nedenle fazla sıcağa maruz kalmaları onlara zarar verir.
Sibirya kurtlarının banyo ihtiyacı da fazla değildir. Belirli durumlar dışında banyoya ihtiyaçları olmaz. Senede iki ya da üç defa banyo yapmaları onlar için kafi gelir. Yoğun bir tüy yapısına sahip olduklarından dolayı yıkanırken kuru köpek şampuanlarının kullanılmasında fayda vardır. Banyo küveti, köpek havlusu, bornozu ve yıkama aparatları gibi ihtiyaçlarının da temin edilmesi önerilir. Böylece ona yılda birkaç defa yaşayacağı banyo keyfini maksimum konfor ile deneyimleme imkanı sunmak mümkün olur.
Bu köpekler, yılın büyük bir kısmında fazla tüy dökmezler. Fakat yıl içinde iki kez tüy dökme süreci yoğun geçer. Bu sürecin 3 haftaya kadar uzaması mümkündür.
Aşırı tüy dökme sıklığında fırçalama ve tarama sıklığı artırılmalıdır. Hatta her gün taranırsa daha iyi olur. Sibirya Kurtları, çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Bu nedenle haftalık tüy bakım sıklığı bir defa olarak ayarlanabilir. Ayrıca yaşam sürülen bölge, eğer sıcak ise haftalık tüy bakım sıklığı birkaç defaya çıkarılabilir. Zira Sibirya kurdu cinsi köpeklerin soğuk havalarda fazla tüy dökmemelerine rağmen sıcak iklimlerde durum tam tersi olabilir. Çünkü bu iklimler onların karakter yapısına zıttır.
Husky yani Siberian Husky köpek ırkına mensup olan Sibirya kurtları, benzersiz göz renkleri ile ünlüdür. Bu ırk genel olarak haylaz yapıdadır. Aynı zamanda inatçı ve oyuncu karakterleri vardır. Tüm bunların yanı sıra meraklı ve kibar bir karaktere sahiptir.
Sibirya yerlisi olan Husky'ler, 1909 yılında Alaska'ya getirilmiştir. Uzun yıllar boyu Sibirya’da bulunan Chukchi halkı tarafından ren geyiği güdümü ve kızak çekimi amacıyla kullanılmışlardır. Sert Sibirya şartlarına dayanıklı olan bu köpekler, günümüzdeki Sibirya Kurtlarının atası durumundadır. Küçük sürüler halinde ve saatlerce çalışmaya elverişli olan Husky ırkı, son derece yüksek mukavemetiyle bilinir.
İş yükünün ağır oluşuna hiç aldırış etmeden çalışabilen bu sağlam bünyeli köpekler, difteri salgınına karşı 1920'li yıllarda olağanüstü bir çaba sarf etmişlerdir. İlaçların hastalara ulaştırılabilmesi için kızakları çekmişlerdir. Aynı zamanda hastalık olan ücra köşelere dahi ilaçları taşıyarak büyük bir hizmet ifa etmişlerdir. Böylelikle ırk, uluslararası çapta ün kazanmıştır.
Ulumaya adeta bayılan Sibirya kurdu, çevreyi rahatsız edecek kadar havlayan ya da uluyan bir ırk değildir. Yalnız bırakıldığı zaman adeta ne kadar içerlediğini uluyarak gösterir. Uzun süre yalnız kalması bu ırkın depresyona girmesine yol açabilir. Dönemsel olarak da Sibirya kurtlarında uluma alışkanlığı gözlemlenebilir. Buna örnek vermek gerekirse; yılın belli zamanları bu köpekler yoğun tüy dökerler. Bu dönemlerde daha agresif olabilirler. Bu nedenle de tüy dökme dönemlerinde daha fazla uludukları görülür.
Sibirya kurdu cinsinin sıkılması da bir başka uluma nedeni olarak kabul görür. Eğer bahçeli bir evde değil de apartmanda yaşam sürüyor ise kapalı ortamda kendini rahatsız hissedeceği için sıkıntısını uluyarak dışarı vurabilir. Ulumasını kontrol altına almak için ona meşgul olacağı şeyler bulunmalı ya da sık sık dışarı çıkarılmalıdır.
Yavru Sibirya kurtlarının cinsiyetini anlamak sanıldığı gibi zor değildir. Köpekler de tıpkı insanlar gibi belirli bir anatomiye sahiptir. Bazı hususlara dikkat ederek cinsiyetleri kolay bir şekilde anlaşılabilir. Sibirya kurdu doğduktan sonra cinsiyetini kesin olarak belirleyebilmek için 2 ile 3 hafta gibi bir süreye ihtiyaç vardır. Genital organın şekli bu süre zarfında daha iyi oturur. Dolayısıyla ilk iş takvim tutmak olmalıdır.
Yeni doğmuş Sibirya kurdunu avucun içine sırt üstü yatar vaziyette alıp poposuna bakmak da cinsiyetin anlaşılmasına yardım eder. Bu pozisyonda öncelikle karın çizgisi bulunmalıdır. O çizginin bittiği kısımda yer alan ilk yuvarlak, köpeğin göbek bağı olur. Bu noktadan sonra karın çizgisi birazcık daha devam eder. Ardından genital bölüm başlar. Penis varsa Sibirya kurdunun erkek olduğu anlaşılır. Bu aşamada göbek bağı ile penisi karıştırmamak gerekir. Göbek bağının bir santim altına bakmak yanılma payını azaltır. Penis, karnın ortasında yer alır. Aynı zamanda yumru biçimindedir.
Eğer karın bölümünde penis yer almıyorsa dişi demektir. Bu cins köpeklerde vulva bölümü bacakların arasındadır. Bu boylamasına bir çizgi olarak kendini gösterir. Öte yandan bir başka fark, erkek köpeklerin genellikle dişi köpeklerden daha ağır olmasıdır. Erkek köpeklerdeki kas kütlesi daha fazladır. Dişi köpekler doğduktan 6 ile 18 ay sonra kızgınlık veya periyod adı verilen bir döneme girer. Bu dönemde insanlardakine benzer adet kanaması gözlemlenir. Bu süreçte yumurtlama gerçekleşir. Hayvanın yavru iken kısırlaştırılmış olması halinde bu dönemler yaşanmaz.
Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.