Boyutlarının çok farkında olmayan bu cins cesur, enerjik ve macerayı seven bir ırktır. Sahibine bağlı ve koruyucudur. İnatçı olanlara rastlansa da genellikle kolay eğitilebilirler.
Yorkshire Terrier cinsi İngiltere’nin Yorkshire bölgesine ait çok eski ırklardan bir tanesidir. 1.5 Kg – 8 Kg arasında kendi içerisinde teacup, sıfır numara ve bir numara diye isimlendirilen boyutlara sahiptir. Kendisinden büyül cinslere fazla cesur davranabilirler. Fakat evde yaşayan petlerle çok iyi derece de anlaşırlar.
Öğrenmeye açık ve akıllı bir cinstir. Nadiren inatçılık özelliğini göstermektedikleri için eğitimlerine erken yaşlarda başlanması gerekir.
Uzun tüylü bir yapıya sahip olduğu için günlük bakımlarına ve taranmasına özen gösterilmelidir. Tüylerinin traş esnasında göz önüne gelmemesine dikkat edilmesi gerekir.
Ailelerine bağlı olmakla birlikte bir özgürlük isterler. Boylarını aşan karakter yapıları mevcuttur. Akıllı, hayat dolu ve cesurdurlar. Alfa karakter yapısına sahiptir. Tehlikeyi sezdiği anda havlama ile tavrını gösterir.
Düz, ipeksi ve uzun tüyleri vardır. Siyah ve ten rengi doğarlar ve sonradan renklerine ulaşırlar. Tüy dökmezler ve koku yapmazlar.
Aktivite ihtiyaçlarının çoğunu iç mekanda yaptıkları egzersizler ile giderebilirler.
Yorkshire Terrier apartman hayatı için iyi bir seçenektir. Sıcak ortamlarda yaşamayı severler.
Yorkshire Terrier (yada Yorkie) Kuzey İngiltere, Yorkshire'da fareler ve diğer haşaratları yakalamak için üretilmiştir. Bir kısmı fabrika işçisi olarak İngiltere'ye gelen İskoç göçmenlerle birlikte gelen terrierlerden üretilmiştir. Uzun ve mavi tüylerini büyük ihtimalle Clydesdale ve Skye Terrierlerinden; onların imzaları olan tüy şekillerini de İngiliz Siyah ve Ten Terrierlerinin melezlenmeleri ile almışlardır. İlk Yorkshire Terrierleri Broken-Haired Scotch Terrier yada Toy Terrier olarak bilinirler. 1865'de Yorkshire'da doğan Huddersfield başarılı bir avıcısıydı ve bir çok Yorkshire Terrier yetiştirmiştir. Günümüzde de bu türün atası olarak bilinir.1872'de Amerika'ya getirilmiş ve 1878'de Amerikan Kennel Kulübü tarafından itibar görmüştür.48.000 kayıtla 2006'da Kennel Kulübünün en çok kayıt alan ikinci türü olmuştur. Bu türün ünlülerine ise Audrey Hepburn'un Yorkshire'ı 'Mr. Famous', Tricia Nixon'un Pasha'sı,'Wizard of Oz' dan 'Toto' örnek olarak gösterilebilir. 2002'de Gines Rekorlar Kitabına adını yazdıran ve 12 cm ile dünyanın en küçük köpeği olan Big Boss: 7 cm boyu ve sadece 4 onsluk ağırlığı ile İngiltere'den Sylvia da vardır..
Yorkshire Terrier ırkı köpekleri, sahibine son derece düşkün bir türdür. Bu nedenli sürekli ilgi görmekten hiçbir şekilde usanmaz. Bu ırka ait bir köpeğe sahip olan kişilerin ona sürekli ilgi göstermeleri gerekir. Aksi takdirde onu umursamamak ileride köpeğin psikolojisinde bazı problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Uzun bir tüy yapısına bulunan Yorkshire Terrier köpeğinin tüyleri sırt kısmından ilginç bir şekilde iki yana doğru dökülür. Tüy rengi olarak ise sadece sırt bölgesi çelik mavisidir. Geri kalan diğer bölgeler ise ten rengidir. Kafa yapısı açısından da düz bir kafaya sahiptir. Bunun yanı sıra yüzünde bulunan uzuvları da burnu hafif uzun, dişleri ise hem düzenli hem de diktir. Baş kısmında bulunan tüyler ise kafasını mama kabına sokmasına engel olacak kadar uzundur.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler, hiçbir zaman kendi anatomik yapılarının farkında olmazlar. Küçük olmalarına rağmen sürekli olarak macera peşinde koşarlar. Adeta büyük bir köpekmiş gibi küçücük bedenleri ile boylarından büyük işlere kalkışırlar. Ara sıra saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Ancak her zaman zeki, cesur ve enerjik bir ırk olarak ön plana çıkar.
Yorkshire Terrier cinsi köpekler, bazı durumlarda çevrelerindeki diğer hayvanlara karşı saldırgan bir tavır sergileyebilir. Hatta keçi gibi inatları olduğundan dolayı eğitime son derece yatkın olmalarına rağmen bu durum bazen zorlaşabiliyor. Kötü huylarından biri de sıkı durumlara fazla gelememesidir. Bu nedenle kızdırıldığı zaman ısırma gibi huylar ortaya çıkar. Ancak düzenli eğitimler ile bu soruna çözüm bulmak kolaydır.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler, apartman hayatı için son derece iyi bir seçenektir. Evde oldukça aktif bir tavır sergilerler. Ancak soğuğa karşı da son derece hassastırlar. Yorkshire Terrier köpekleri, küçük boyutlarının farkında değilmiş gibi yaşadıkları için her daim macera ve belaya hazırdır. Bu küçük köpek ırkı aynı zamanda oldukça cesur, zeki, enerjik, sadıktır. Sahibine karşı son derece sevgi doludur. Fakat kimi zaman yabancı insanlara karşı mesafeli dururlar.
Yorkshire Terrier köpekler, küçük hayvanlardan ve yabancı köpeklerden de pek haz etmezler. Kendisinin boyutlarına saygı duyacak olgun tavırlı çocuklarla arası genellikle daha iyidir. Yorkshire Terrier, kimi zaman inatçı olsa bile ona eğitim vermek aslında kolaydır. Bu ırkın köpekleri, insana fazlasıyla bağlıdır. Bu nedenle bol sevgi ve ilgi isterler.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler, aynı zamanda mükemmel bir bekçi köpeğidir. Şaşırdıklarında, korkutulduklarında ya da kızdırıldıklarında refleks olarak ısırabilirler. Ancak genel itibariyle hem şirin hem de tatlı bir köpektir. Tuvalet eğitiminde de bazen zorluk çıkarabilir. Bu küçük ve sevimli köpeklerin aşırı korumacı bir havayla büyütülmemeleri gerekir. Aksi takdirde nevrotik olabilirler. Yorkshire köpekleri aynı zamanda havlamayı da severler. Ama bu da kolaylıkla öğretilebilir.
Yorkshire Terrier ırkı köpeklerinin en eksi ve zorlayıcı yanı havlama sorunudur. Ancak bu sorunla da iyi bir eğitim verilecek kolayca baş edilebilir. Yavruluk dönemi itibariyle havlama sorununa çözüm bulmak amacıyla eğitim verilebilir. Pek çok alanda beslenen köpek cinsleri arasında yer alan Yorkshire Terrier ırkı, insanlar ile son derece yakın ilişkiler kurmayı fazlasıyla sever. Özellikle de ona sevgi gösterildiği zaman dikkat edilmesi gerekir. Çünkü Yorkshire Terrier köpekleri, en heyecanlı köpek cinsleri arasında yer alır.
Yorkshire Terrier köpekleri, havlamayı çok severler. Dolayısıyla sık sık havladıkları bilinir. Özellikle kalabalık ortamlarda beslenmek istenen Yorkshire Terrier ırkı köpekleri için havlama konusunda mutlaka eğitim verilmesi gerekir. Eğitim sayesinde Yorkshire Terrier köpeklerinden komşular rahatsız olmaz.
Eğer Yorkshire Terrier ırkı köpeği, sahibi doğal ürünler işe beslemek istiyorsa, ayarlayacağı beslenme planının gerekli olan bütün vitamin ve mineralleri içermesi gerekir. Buna ilave olarak protein, yağlı ve karbonhidratlı gıdaların kombinasyonuna da dikkat etmek son derece önemlidir.
Diğer yırtıcı hayvanlarda olduğu gibi Yorkshire Terrier ırkı köpekler de et ile beslenmeyi sever. Et, bu hayvanlara ham şekilde verilir. Aynı zamanda kaynar su ile önceden haşlanması önerilir. En fazla tavsiye edilen et türleri arasında ise dana eti ve tavuk göğsü yer alır. Diyet uygulamasında günlük %25 oranında haşlanmış irmik, karabuğday ve pirinç yer alması da önemlidir. Aynı zamanda Yorkshire Terrier ırkı köpeklere yumurta ya da bıldırcın yumurtasının haşlanmış halinin sarısı verilmelidir. Ancak yumurtayı her gün vermek önerilmez. Bunun yerine haftada ortalama 2 ya da kez verilmesi yeterli olur.
Fermente süt ürünlerinin de Yorkshire Terrier ırkı köpeklerin diyetinde bulunması gerektiğini bilmekte fayda vardır. Bu düşük yağlı ve kalsiyum ilaveli süzme peynir ideal besin kaynakları arasında yer alır. Aynı zamanda mayalı pişmiş süt ya da katkı maddesi içermeyen yoğurt da verilebilir. Veteriner hekimler tarafından hafta en az bir defa balık ve deniz ürünlerinin yer aldığı porsiyonlar hazırlanması tavsiye edilir. Yorkshire Terrier ırkı köpekler için mineral ve iyot kaynağı olarak bilinen karides ile kalamar adeta onların vazgeçmezidir. Küçük ve evcil olan bu hayvanlar için yiyeceklerin ufak dilimler halinde kesilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda besinlerin de taze hazırlanması gerekir.
Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi günlük belli oranda uykuya ihtiyaç duyarlar. Sevimli ve cana yakın tavırları ile insanların hayatını güzelleştiren Yorkshire Terrier ırkı köpekler, tam anlamıyla uykucu bir türdür. Yorkshire Terrier ırkı köpekler yavruluk döneminde iken günde 16 ile 22 saat arasında uyku uyurlar. Yetişkinlik döneminde ise bu canlıların gün içinde ortalama 13 ile 18 saat arasında uyumaları normal kabul edilir. Uyanık oldukları zaman son derece enerjik tavırlar sergiledikleri için bu ırkın uykusu da biraz derin olabilir.
Yavru Yorkshire Terrier köpeği, yetişkinlik dönemine geçtiği zaman uyku düzeni de değişiklik gösterir. Bu dönemlerde daha az uykuya ihtiyaç duyarlar. Ancak her ne kadar yetişkinlik döneminde daha az uykuya ihtiyaçları olsa bile her zaman köpekler insanlardan daha fazla uykuya gereksinim duyarlar. Bunu asla unutmamak gerekir. Yetişkin bir Yorkshire Terrier ırkı köpeğinin günlük uyuma süresi 15 ile 16 saat arasında değişiklik gösterir.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler son derece ufak boyutlara sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı çoğu zaman çanta köpeği olarak da nitelendirilir. İnsanlar, Yorkshire Terrier ırkı köpekleri her yere rahat bir şekilde götürebilirler. Bu tür, son derece ender rastlanan bir ırk olma özelliğine sahip olarak da bilinen köpeklerdir. Yorkshire Terrier ırkı köpeklerin ısırma ya da kemirme gibi kötü alışkanlıkları bulunmaz. Yorkshire Terrier ırkı köpekler kolay kolay ısırmazlar.
Ancak her köpek gibi Yorkshire Terrier ırkı köpekler de kimi zaman ısırmaya yatkın hareketler sergileyebilirler. Özellikle korktuklarında ya da fiziksel olarak sıkıldıkları zaman refleks açısından ısırma meyilleri ortaya çıkabilir. Bunun dışında ise sık ısırma gibi bir durumları söz konusu olmaz.
Yorkshire Terrier ırkı, akıllı köpek türleri arasında yer alır. Kendisine iletilen komutları rahat bir şekilde algılayabilir. Ancak bu tüylü dostlar, ne yazık ki bir hayli inatçıdır. Bu durum da köpek eğitimi için yavaşlığa neden olan bir unsur olabilir. Bu cinse mensup olan köpekler, son derece alıngan ve duygusal bir köpek cinsidir. Eğitim sırasında kendisine kesinlikle şiddet uygulanmaması gerekir. Şiddet ve kötü davranışlar onun psikolojisini sarsar. Bu tip durumlarda bir sonraki seferde sahibine olan kızgınlığı ve inatçılığı dolayısıyla istenmeyen hareketleri tekrar yapıp sahibine küser. Bu sebeple sahibine sıkı bir şekilde bağlı olan Yorkshire Terrier ırkı köpekleri için, eğitim sırasında hem sakin hem de nazik olmak gerekir.
Yavru Yorkshire ırkı tuvalet eğitimi bakımından da kolay bir tür değildir. Çünkü inatçı bir yapıları bulunur. Bu hayvanları ödül yöntemi kullanıp güdüleyerek her gün belli yerlere götürüp tuvalet alışkanlığını kazandırmak mümkündür. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şüphesiz kibar ve sabırlı olmaktır.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler, kırılgan yapılarından dolayı sahiplerine son derece kolay bir şekilde küsebilirler. Bunun sonucunda da istenmeyen bölgelere çişlerini yapabilirler. Bu tip durumlarda kızıp ceza vermek yerine sakin kalmayı başarıp sahip ile arasındaki güven bağlarının zedelenmemesine dikkat etmek gerekir.
Cezalandırmak yerine yüksek bir ses tonu ile “Hayır!” demek, ona yaptığının yanlış olduğunu hissettirebilir. Aksi durumda Yorkshire Terrier köpeği sahibine küsüp, gizli ve görünmeyen kısımlarda tuvalet ihtiyacını giderir. Yavru Yorkshire Terrier’in köpeğinin 6 ile 9 aylık olana kadar kasları tam anlamıyla gelişip olgunlaşmaz. Bu nedenle ufak kazalar yaşanabilir. Bu tarz durumlarda kendisini mazur görüp eğitime devam etmek gerekir.
Yorkshire Terrier ırkı köpeklerinin denize girmesinde bir sakınca olup olmadığı da her zaman merak konusudur. Bu ırkın köpeklerinin denize girmesi pek fazla tavsiye edilmez. Bundaki temel neden ise onların yüzme kabiliyetinin ne düzeyde olduğunun bilinmemesidir. Aynı zamanda Yorkshire Terrier ırkı köpeklerin tüyleri de son derece hassastır. Deniz suyu onların tüylerine zarar verebilir.
Yorkshire Terrier ırkı köpekleri, her zaman evde yaşarlar. Bu nedenle evcil bir el oladka kabul edilir. Evde yaşam süren bu hayvanların tüylerinin de temiz tutulması gerekir. Fakat buradaki asıl mesele banyo olayını fazla abartmamaktır. Çünkü Yorkshire Terrier ırkı köpeklerini çok sık yıkamak, saçlarına ait olan koruyucu kabuğun kalkmasına neden olur. Bu da yaralara sebebiyet verir. Bu ırkın yıkama sıklığı en fazla haftada bir ya da defa şeklinde olmalıdır.
Yorkshire Terrier ırkı köpekleri yıkanırken yavaş yavaş ıslatılmalıdır. Suyu ise mutlaka ılık olmalıdır. Son derece dikkatli hareketlerle şampuan uygulaması yapmak gerekir. Bu sayede tüyleri karışmaz. Şampuanın da bir kase su içerisinde önceden seyreltilip köpürtülmüş olması gerekir. Özellikle karnını ve kuyruğun altındaki bölgeyi son derece dikkatli bir şekilde durulamak gerekir. Köpeğin yüzü en son ve fazlasıyla dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Bu sayede su ya da köpük kulak, göz ve burnun içine girmez.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler; uzun, parlak, düz, ipeksi, ince ve tek katmanlı bir kürke sahiptir. Hatta yerlere kadar uzanan tüylere sahip olduklarından dolayı şovlar için tercih edilen Yorkshire Terrier köpekleri dahi vardır. Tüyleri sırt bölgesinin iki tarafına eşit şekilde ayrılır. Kafasında yer alan tüyler ise son derece sık, yoğun ve uzundur. Yemek yerken bu tüylerin mama kabına girmemesi ve hayvanın gözlerinin önüne gelmemesi için bir toka yardımıyla toplanması gerekir. Bazı köpek sahipleri bu baş bölgesindeki tüyleri uygun şekilde keserler. Tüylerini fazla dökmemelerinden dolayı bakımı öyle sanıldığı kadar çok zor değildir. Bu ırkın tüyleri aynı zamanda hipoalerjenik yapıdır. Bu sayede tüy hassasiyeti olan pek çok kişide alerji yapmaz.
Yorkshire Terrier ırkı köpeklerinin kürkü ince ve düz yapıda olduğundan insan saçına da benzetilir. Hatta tıpkı onlar gibi bakıma ihtiyaç duyarlar. Tek katmanlı tüy yapısı bulunan Yorkshire Terrier ırkı köpekler, sanıldığı gibi çok fazla tüy dökmez. Bu durum her ne kadar bakımının kolay olduğunu düşündürse de tüylerin uzunluk durumuna göre bakım ihtiyacı artar. Uzun kürklü ve bakımlı köpeğinin olmasını isteyen kişilerin, her gün bu canlının tüylerini tarayıp fırçalamaları gerekir. Kısa tüyleri olsa dahi karışmaması ve her zaman temiz kalması adına mümkünse her gün fırçalamak idealdir. Her gün olmasa dahi iki günde bir olacak şekilde yumuşak biçimde fırçalayıp taramak gerekir. Kürkü için de zaman ayırıp düzenli bakım yapmak adeta şarttır.
Başın üst kısmında bulunan uzun saçlar ise gözlerinin tahriş olmasını ve saçların mama kabına girmesini önlemek adına toplanmalıdır. Eğer sahibi isterse göz üzerine gelmeyecek şekilde kesim ya da tıraş yapabilirler. Profesyonel köpek kuaförün götürüp tıraş işlemini yaptırmak mümkündür.
Sanayi devrimi ile beraber İskoçya'daki işçiler, kömür madenleri ve fabrikalarda çalışmak amacıyla Yorkshire’a göç etmişlerdi. Yanlarında ise Paisley Terrier ya da Clydesdale Terrier şeklinde ifade edilen bir köpek türü getirdiler. Bu köpek türü, Yorkshire Terrier’e oranla çok daha büyük cüsseye sahiplerdi. Aynı zamanda değirmenlerde fare avlamaları amacıyla kullanılıyorlardı. İskoç işçilerin yanlarında getirdikleri bu iki farklı ırkı çiftleştirdi. Bu çiftleşmenin sonucunda ise ortaya Yorkshire Terrier ırkının atası çıktı. Ardından da Maltese Terrier Skye Terrier ve Paisley Terrier gibi Terrier köpek ailesine dahil olan türlerin de melezlenmesi sonucunda Yorkshire Terrier adeta yeni bir ırk olarak dünyayı selamladı.
Yorkshire Terrier ırkı köpekler, öyle fazla uluyan bir cins değildir. Ancak zaman zaman uluduklarını görmek mümkündür. Yorkshire Terrier köpekleri ortada belli bir neden yokken uluyabilirler. Ayrıca insanların yanında ilgi görürken dahi uluyabilirler. Bu noktada ulumanın nedeninin sağlık sorunları olduğu düşünülebilir. Canları yanan ya da ağrı çeken pek çok köpek gibi Yorkshire Terrier köpekleri de kendilerini uluyarak ifade edebilir. Uluma dışında başka belirtilere de rastlanması durumunda köpeklerin veterinere muayene olmaları önemlidir.
Uluma, sadece yetişkin köpeklere özgü bir şey değildir. Yavru Yorkshire Terrier köpekleri de sıklıkla ulur. Genel olarak yalnız kaldıkları, acıktıkları, susadıkları, tuvalet ihtiyaçları ya da ilgi görmek istedikleri zaman uluma davranışını sık sık tekrar edebilirler. Yavru Yorkshire Terrier, birtakım ihtiyaçlarını anlatmak için uluduğu zaman ihtiyaçlarının fark edilmesi giderilmesi için ulumalarının sonlanmasının beklenmesi oldukça önemlidir. Uludukları zaman pozitif yaklaşım sergilemek bu durumun kalıcı hale gelmesine sebep olabilir.
Yorkshire Terrier ırkının cinsiyetini anlamak için öncelikle hayvanı sırt üstü yatırmak gerekir. Kuyruk bölgesinden karına doğru uzanan yatay çizginin sonucunda yumru şeklinde bir oluşum varsa köpeğin erkek olduğu anlaşılır. Eğer böyle bir oluşum yok ise bu köpeğin dişi olduğunu anlamak mümkündür.
Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.